MENIU

Victima unui viol agresată verbal de un judecător. Acesta a fost nevoit să demisioneze. Ce i-a spus

Judecătorul federal Robin Camp de la Tribunalul din Alberta, Canada, a ajuns în centrul atenției în 2014 după ce a admonestat o femeie în timpul unui proces. Aceasta căzuse victima unui viol, iar judecătorul s-a răstit la ea punându-i întrebări compromițătoare. În urma acestui fapt, Consiliul Judiciar Canadian a efectuat o evaluare care a durat 15 luni, timp în care opinia publică a pus presiune asupra cazului, exprimându-și revolta.

Judecătorul canadian care a întrebat-o pe femeie „de ce nu și-a ținut genunchii strânși” și de ce nu a făcut mai multe eforturi pentru a evita agresiunea, a demisionat joi, după ce un juriu din cadrul tribunalului a lansat un raport prin care s-a cerut revocarea sa din funcție.

În raportul făcut public joi, Consiliul a constatat că „judecătorul Robin Camp (64) a avut un comportament evident și profund destructiv față de conceptul împarțialității, integrității și independenței, iar încrederea publică a fost subminată irevocabil, astfel încât judecătorul este incapabil să-și mai execute funcția. Așadar, îndepărtarea sa este justificată.”

După doar câteva ore, Camp și-a anunțat demisia. Acesta și-a prezentat scuzele „tuturor celor care au fost lezați de comentariile” sale într-o declarație publică.