MENIU

Viața în Roșia Montană, la limita subzistenței. O pâine poate să coste de la 8 lei la 10 lei - Oamenii sunt în pragul disperării

Sursa foto: Facebook

Localnicii din Roșia Montană trăiesc la limita subzistenței. Amenințați de facturi uriașe, oamenii nu știu cum vor trece iarna. Cei mai mulți trăiesc din ajutor social sau au salariu minim pe economie. Iar de când Roșia Montană a fost declarată sit arheologic și mina de aur a fost închisă, cu greu mai găsesc un loc de muncă aproape de casă. 

Oamenii din Roșia Montană sunt zi de zi încercați de soartă. La singurul magazin din localitate, alimentele au prețuri ca în București sau chiar mai mari.

În Roșia Montană, o pâine poate să coste de la 8 lei la 10 lei, prețul este extrem de mare. Locuitorii de aici au un medic o singură dată pe săptămână. Ca să coboare de la Roșia Montană să își facă cumpărături trebuie să aștepte fie ziua de luni, fie ziua de sâmbătă, pentru că doar atunci circulă autobuzul, iar prețul unui bilet este de 16 lei.

Reporter: Cum trăiți?

Localnic: Cu ajutor social. Și eu aștept să ies la pensie, încă nu am ieșit la pensie, că de aia mă duc pentru ajutor social să fac curat la primărie.

Din Roșia Montană au plecat aproape toți tinerii. Pe străzi întâlnești doar oameni în vârstă, majoritatea pensionari. Niciunul nu crede în ajutoarele promise de guvern.

Reporter: Cu cât s-au scumpit facturile?

Localic: Nu știu exact, cu 100 și ceva, mai mult! Vând casa, îmi iau un cort și gata, nu mai plătesc nimic! Să îi bată Dumnezeu acolo unde sunt, toți guvernanții și toți parlamentarii și toți care fac legile astea.

Primarul susține însă că taxele nu vor crește.

„În ultimii 15 ani majorarea impozitului s-a făcut cu rata inflației. Consider că prima dată trebuie să oferim o alternativă, oamenii să aibă un loc de muncă și apoi să le cerem taxe”, a precizat Eugen Furdui, primar Roșia Montană.

Singura alternativă pentru ridicarea nivelului de trai în Roșia Montană este turismul. Investitorii nu se înghesuie însă să construiască. Localitatea e în patrimoniul UNESCO, iar orice investiție este condiționată de păstrarea specificului zonei. 

Mai multe articole despre:
rosia montana saracie scumpiri