MENIU

Viață de miliardar: 30 de ani paralizat, orb, fără o ureche, alungat de familie

<p><span>John Paul Getty III, un destin tragic</span></p>
<p><span>John Paul Getty III, un destin tragic</span></p>
<p><span>John Paul Getty III, un destin tragic</span></p>
<p><span>John Paul Getty III, un destin tragic</span></p>

John Paul Getty al III-lea, unul dintre moştenitorii magnatului John Paul Getty, considerat în urmă cu 30 de ani cel mai bogat om din lume, este cel mai puternic exemplu al zicalei "banii nu aduc fericirea".

Excesele i-au adus un destin de coșmar lui John Paul Getty al III-lea: a trăit 30 de ani într-un scaun cu rotile, aproape orb, incapabil să vorbească, să se hrănească sau să se mişte în orice fel. A murit la 54 de ani.

S-a născut într-o familie cu o avere fabuloasă, fiind nepotul magnatului John Paul Getty, care a făcut bani din petrol, dar care a fost în permanenţă extrem de cumpătat cu cheltuielile. Avea doar 16 ani atunci când a fost răpit, iar motivula fost clar.

Răpitorii au cerut 17 milioane de dolari pentru eliberarea moştenitorului, însă bătrânul Getty nu s-a lăsat atins de ameninţările acestora şi a refuzat să plătească. El a motivat decizia zicând "am alţi 14 nepoţi, dacă aş plăti un penny acum, în curând vor fi alte 14 răpiri", scrie Business Magazin.

După cinci luni, în noiembrie 1973, un plic ce conţinea o suviţă de par şi o ureche a ajuns la ziarul "Il Messagero". Răpitorii au scris ca dacă nu primesc 3,2 milioane de dolari în 10 zile, tânărul va ajunge acasă bucată cu bucată. Într-un final, suma negociată pe care magnatul s-a înduplecat să o plătească a fost de 2,9 milioane de dolari.

La 18 ani s-a căsătorit cu Gisele Martine Zacher, un fotomodel german, cu şase ani mai în vârstă. Împreuna au dus un stil de viata non-conformist, în care drogurile, alcoolul şi petrecerile sălbatice erau la ordinea zilei.

Acest gest i-a infuriat pe tatăl şi bunicul său, care l-au renegat. Abuzurile frecvente şi-au spus cuvântul şi la doar 25 de ani, John Paul Getty al III-lea a suferit un atac cerebral care l-a lăsat paralizat pe viaţă şi aproape orb, în urma unei supradoze de valium, metadona şi alcool.

Nici măcar atunci familia nu s-a arătat mai îngăduitoare, iar tatăl său a refuzat să-i plătească tratamentul, considerând că tânărul trebuie să suporte singur consecinţele faptelor sale. Au urmat 30 de ani de chinuri pentru miliardar.

Mai multe articole despre:
miliardari miliardar