MENIU

Alertă medicală, antiparazitarul de uz veterinar prezentat drept "antidot-Covid" poate fi periculos

Alertă medicală, antiparazitarul de uz veterinar prezentat drept "antidot-Covid" poate fi periculos

Veterinari trag un semnal de alarmă în legătură cu isteria creată la nivel național privind presupusele efecte curative anti-Covid ale unui antiparazitant animal. Stocurile de Ivermectină din multe farmacii veterinare s-au epuizat, după ce în spațiul public s-a răspândit ideea că medicamentul ar preveni infectarea și chiar ar trata Covid. Specialiștii atrag atenția că tratamentul cu ivermectină este INTERZIS pentru uz uman, in Europa.

Farmaciile veterinare din țară au primit dispoziții să nu mai vândă Ivermectină, pentru că administrarea fără o recomandare medicală ar putea produce afecțiuni grave, inclusiv decesul, potrivit alba24.ro.

Unul dintre cei care au atras atenția asupra isteriei legate de Ivermectină a fost medicul veterinar Ovidiu Roșu. Într-o postare pe Facebook, acesta a precizat că este asfixiat de "întrebări absurde și total neetice și ilegale despre funcționarea produselor destinate animalelor la oameni și să nu ne mai epuizați stocurile de ivermectină destinate animalelor pentru consum propriu!!! Medicul veterinar NU ARE VOIE să prescrie, să consulte, să sugereze, să ORICE oamenilor din pct. de vedere medical!"

Un alt veterinar, Petru Antonio Murșean, din Cluj, atrage atenția că, potrivit protocoalelor de specialitate, este necesar un timp de aşteptare, de la administrarea Ivermectinei la animal până la consumul de produse (carne, lapte, ouă), de regulă mai mari de 30 de zile, deoarece s-a constatat că poate avea efecte cancerigene prin acumularea în organism.

Pe de altă parte, la nivel internațional sunt mai multe studii în derulare care urmăresc eficiența anti-virală a Ivermectinei, inclusive împotriva SARS COV 2, dar "este vorba de studii randomizate și observaționale, care nu sunt suficiente în acest moment", a declarat Dragoș Damian, directorul general al Terapia Cluj.

Acesta a anunțat, luni, la un post TV, că este dispus să doneze statului român 50.000 de tablete de Ivermectină, dar "numai dacă protocolul terapeutic și numai dacă medicii din România permit acest lucru."

Mai multe articole despre: