MENIU

Cât de eficient este, de fapt, vaccinul Pfizer! Îngrijorări în lumea medicală în ceea ce privește combaterea tulpinii sud-africane

Studiu Pfizer tulpina sud-africana/foto: Octav Ganea, INQUAM

Un studiu de laborator efectuat în Statele Unite sugerează că varianta sud-africană a COVID ar putea reduce nivelul anticorpilor cu două treimi în cazul vaccinului produs de Pfizer împreună cu BioNTech. Informația a fost oferită de oficiali ai companiei din New York, miercuri. Pfizer continuă investițiile în vaccin, dar și discuțiile cu organismele de reglementare în ceea ce privește o variantă îmbunătățită a serului dezvoltat pe tehnologia ARN mesager.

Conform NBC News, cercetarea a fost realizată de oameni de știință de la Universitatea din Texas, din cadrul departamentului medical. Pentru a testa eficacitatea serului propus de Pfizer, savanții au folosit un virus construit în laborator, care conține aceeași mutație ca tulpina sud-africană a SARS-COV-2, cunoscută drept B.1.351.

Cum au testat oamenii de știință vaccinul Pfizer pe tulpina sud-africană de coronavirus

Cercetătorii americani au testat virusul de laborator pe mostre de sânge prelevate de la oamenii care au primit vaccinul de la Pfizer/BioNTech. Aceștia au descoperit că nivelul anticorpilor a scăzut cu două treimi în cazul acestei variante de COVID sud-african, în comparație cu versiunea cea mai comună de SARS-COV-2, care circulă în Statele Unite. Datele cercetării au fost ulterior publicate în revista New England Journal of Medicine (NEJM).

Pentru că nu s-a determinat deocamdată care este nivelul optim de anticorpi necesar protecției împotriva COVID-19, nu se poate spune exact care va fi impactul studiului cercetătorilor de la universitatea texană. Cu toate acestea există și o veste bună. Unul dintre autorii studiului, Pei-Yong Shi, consideră că serul propus de Pfizer va fi totuși eficient împotriva tulpinii sud-africane.

Testarea serurilor anti-COVID trebuie să continue. Ce sun experții

Anterior, în testarea clinică, atât serul Pfizer, cât și cel Moderna, au dovedit că oferă o anumită protecție împotriva mutației sud-africane, chiar și după o singură doză de vaccin. Asta chiar dacă cele două au venit cu un răspuns de anticorpi mai mic decât nivelurile reduse generate de tulpina sud-africană.

Profesorul Pei-Yong Shi de la Universitatea din Texas crede că e nevoie de cercetări suplimentare pentru a determina eficiența serului Pfizer împotriva tulpinii sud-africane de COVID-19. Mai mult, Pfizer și BioNTech depun eforturi suplimentare pentru a vedea răspunsul vaccinului la mutația braziliană, o altă versiune a virusul care pune probleme grave la nivel global. Oficialii Moderna au precizat că vor determina și ei, prin studii clinice, eficiența vaccinului împotriva tulpinii sud-africane.