MENIU

Vești bune pentru viitorii șoferi: Permisul de conducere se poate obține de la 17 ani

Într-o inițiativă menită să responsabilizeze tinerii șoferi, legislația rutieră din România ar putea suferi modificări semnificative. Un proiect de lege recent aprobat de Comisiile juridică și pentru apărare din Senat ar permite adolescenților de 17 ani să obțină permisul de conducere pentru categoriile B și BE, însă sub o condiție strictă: aceștia trebuie să fie însoțiți de un șofer experimentat.

Condiții stricte pentru obținerea permisului de la 17 ani

Potrivit noilor reglementări, adolescenții de 17 ani vor avea dreptul să conducă autovehicule din categoriile B și BE doar dacă sunt însoțiți de o persoană care deține permis de conducere pentru aceleași categorii de minimum 10 ani. Această măsură vizează creșterea gradului de responsabilitate și reducerea comportamentelor imprudente la volan.

Însoțitorul, pe lângă rolul său de mentor, va avea și responsabilități legale considerabile. În cazul în care minorul comite o încălcare a regulilor de circulație, însoțitorul va răspunde solidar pentru faptele acestuia. Acest aspect subliniază gravitatea și seriozitatea rolului de însoțitor, obligându-l să fie un exemplu constant de conduită responsabilă în trafic.

„Este imperios necesară adoptarea unor măsuri pentru responsabilizarea tinerilor posesori de permis auto. O modalitate de a atinge acest obiectiv este reglementarea conducerii unui autovehicul din categoriile B şi BE de un minor de 17 ani asistat de o persoană care are permis de conducere din aceeaşi categorie de minimum 10 ani, accesul la obţinerea unui permis auto de la vârsta de 17 ani având ca rol principal responsabilizarea tinerilor, în vederea diminuării gradului de teribilism şi a conduitelor iresponsabile”, se arată în expunerea de motive a inițiatorilor.

Motivația din spatele legii

Inițiatorii proiectului de lege argumentează că această schimbare legislativă este esențială pentru a diminua gradul de "teribilism" și pentru a promova o atitudine prudentă în rândul tinerilor șoferi. Experiența îndelungată a însoțitorului este considerată crucială în formarea obiceiurilor de conducere sigură și respectuoasă a noilor șoferi.

„Persoana care însoţeşte un minor care deţine permis de conducere valabil pentru categoriile B, BE şi conduce un autovehicul răspunde în mod solidar cu minorul aflat în culpă pentru încălcarea de către acesta a regulilor de circulaţie sau, după caz, pentru pagubele produse terţilor ca urmare a producerii unui accident de circulaţie. Considerăm că este o responsabilizare maximă a persoanei însoţitoare care va avea un rol determinat în educaţia rutieră a minorului de 17 ani. Considerăm că un conducător auto care are permis de conducere de minim 10 ani a dobândit destulă experienţă în conducerea unui autovehicul, în respectarea regulilor de circulaţie, dar şi în respectarea celorlalţi participanţi la trafic. Astfel, riscul producerii de accidente de către conducătorul auto începător scade semnificativ odată ce acesta capătă experienţă în trafic”, se mai arată în expunerea de motive.

Dacă legea va fi adoptată, România se va alinia cu alte state europene care au implementat măsuri similare pentru a facilita tranziția tinerilor către obținerea permisului de conducere complet, promovând în același timp siguranța rutieră. Această abordare este văzută ca un pas pozitiv către reducerea accidentelor de circulație provocate de șoferii începători, oferind în același timp tinerilor oportunitatea de a acumula experiență valoroasă sub supravegherea unui adult responsabil.