MENIU

Vesti bune pentru salariații români! Salariul minim ar putea crește din 2021

Vesti bune pentru salariații români! Salariul minim ar putea crește cu sume cuprinse între 105 și 200 de lei brut. 

Ministerul Muncii ar putea lua în calcul două scenarii pentru majorarea salariului minim începând cu anul viitor. Astfel, valoarea acestuia ar urma să ajungă la nivelul celui pentru studii superioare.

Conform celor două variante luate în calcul de către specialiștii din domeniu, se va ține cont de inflație și de creșterea productivității muncii. Totuși, un act normativ recent prevede ca salariul minim să fie calculat și în funcție de valoarea coșului de consum.

În primul rând, calculul celor de la minister ar putea să țină cont de o majorare cu rata anuală a inflației. În luna septembrie 2020, aceasta se situează la un procent de 2,5%. De asemenea, ar urma să se ia în calcul și creșterea productivității muncii pe angajat. În 2019 aceasta era de 4,2%.

Astfel, salariul minim ar urma să crească de la 2.230 de lei la 2.380 de lei. Acest lucru ar însemna o creștere de 150 de lei. În această situație, salariul minim ar depăși salariul minim pentru studii superioare, în valoare de 2.350 de lei. Totuși, conform legislației în vigoare, salariul pentru studii superioare ar putea dispărea.

Mai multe articole despre:
salariul minim crestere 2021