MENIU

Veste bună pentru angajați: Băncile nu mai pot bloca conturile de salarii

<p>S-au trezit cu conturile goale! Cazul CEC Bank, preluat de Investigarea Criminalităţii Economice</p>

Veniturile obținute în baza unui contract de muncă nu vor mai putea fi poprite de către bănci, potrivit unui proiect legislativ.

Veniturile obținute în baza unui contract de muncă nu vor mai putea fi poprite de către bănci, urmând ca datoriile pentru care au fost emise titluri executorii să fie reținute la angajator, scrie Profit.ro. Măsura va fi discutată în această toamnă de către Parlament și reprezintă o reacție la faptul că, frecvent, prin blocarea conturilor, sunt executate toate veniturile unei familii, deși legea interzice acest lucru.

Propunerea legislativă a fost inițiată în urmă cu aproape 3 ani, iar dezbatarea asupra acesteia va fi reluată odată cu începerea noii sesiuni legislative, în septembrie, având raport de admitere din partea comisiei de specialitate.

Autorii legii arată că, în prezent, majoritatea firmelor plătesc sumele rezultate din raporturile de muncă cu angajații în conturile bancare indicate de aceștia, fiind nevoie de o reglementare clară a modului în care poate fi efectuată poprirea veniturilor persoanelor fizice, ca urmare a titlurilor executorii, puse în aplicare de birourile executorilor judecătorești.

Practica actuală arată că birourile executorilor judecătorești transmit formalitățile de executare silită, pentru veniturile obținute de către persoanele fizice din contracte privind raporturi de muncă, atât angajatorului, cât și unităților bancare la care angajatul își are deschis contul bancar în care încasează veniturile obținute din raportul contractual de muncă.

Mai multe articole despre:
null