MENIU

Versuri obscene pe scena festivalului Untold. Controverse aprinse online după ce tinerii au fredonat melodia „Dă-i țiganca”

Festivalul Untold. Foto: Profimedia

Controversă la Untold pe versurile cunoscutului Gheboasă. Trapperul a fost aspru criticat după ce s-a urcat pe scena festivalului și a cântat versuri obscene în fața zecilor de mii de tineri. La festival participă și adolescenti cu vârste sub 18 ani. 

Într-o postare pe Facebook, expertul antidrog Cătălin Țone a atras atenția unor situații care au avut loc la ediția de anul acesta a festivalului Untold. 

„ACEȘTIA SUNT IDOLII COPIILOR NOȘTRI !
ACUM, LA UNTOLD.
Versuri:
“Dă-i țigan_a,
Rupe-i banca.
O, ce țigan_ă frumoasă,
Cum dă din găo_ză,
Filme de groază,
Este jegoa_ă.”
“Idolul” ăsta mai are o piesa, “Droguri și piz_e”.
Scuzați-mă pentru limbaj! 
Să ne protejăm copiii !”, a scris Cătălin Țone pe pagina sa de socializare.
Reacțiile nu au întârziat să apară. Sociologul Gelu Duminică a avut un mesaj promt după ce mai mulți oameni au fost orilipalați de versurile lui Gheboasă. Acesta a explicat că artistul nu trebuie blamat pentru mesajele controversate pe care le promovează.
Untold, la un pas să se transforme în Colectiv - Mii de oameni au fost în pericol după ce scena a luat foc - VIDEO
„Cu siguranță, versurile sunt extrem de vulgare și pline de mizerie. Eu nu consum muzica asta și nici nu cred că o voi consuma vreodată. Din păcate însă nu pot să nu văd că nu e nimic nou sub soare cu muzica de genul ăsta și că ea a existat, sub varii forme, mai dintotdeauna.
Folclorul românesc de secolul XIX (cam de atunci avem primele surse) avea și melodii cu versuri extrem de vulgare care erau super populare în acele vremuri. Melodii de genul asta au existat și în perioada interbelică, ba chiar și în comunism (atunci erau mai cu "perdea").
Ĺa nivel internațional, muzicile cu versuri dure, macabre și pline de înjurături sunt și mai prezente de prin anii 80, iar "muzicile de cartier" care ajung și în România anilor 90 nu sunt despre panseluțe și zbor de fluturi. Că noi am crezut că e vorba despre, e ceva ce ține de accesul nostru la educație de calitate....
Din punctul meu de vedere, ceea ce fac acum artiștii români care au astfel de muzici și mesaje nu e decât o adaptare la "piață". Fiți siguri că dacă muzica lor nu ar avea un public consistent, s-ar reprofila :))”, a scris sociologul pe Facebook.
 
Mai multe articole despre:
untold gheboasa melodie versuri obscene