MENIU

Vasile Dîncu: „România este într-un parteneriat special cu Franța. Mulțumesc pentru anunţul privind prezenţa unui batalion NATO”

Vasile Dîncu, ministrul Apărării Foto: INQUAM/Octav Ganea

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a transmis omologului său francez că România este într-un parteneriat special cu Franţa, pe care se bazează, și a reiterat  angajamentul ferm al părţii române în asigurarea securităţii zonei Balcanilor de vest şi de stabilizare a regiunii Sahel.

"Provocările cu care se confruntă astăzi lumea democratică nu pot fi depăşite decât prin solidaritate, unitate şi coeziune între toate statele care împărtăşesc aceste valori. Este aşadar datoria noastră morală de a întări şi a menţine spiritul libertăţii care guvernează societăţile noastre, apărarea valorilor în care credem cu toţii. Franţa a fost alături de România în multe din momentele cheie ale istoriei", a afirmat Dîncu, într-o declaraţie comună cu ministrul francez al Forţelor Armate, Florence Parly.

„Mă bucur să afirm că (...) ne putem baza în continuare pe sprijinul dumneavoastră ferm, lucru confirmat de recenta declaraţie a preşedintelui Emanuel Macron privind contribuţia Franţei şi prezenţa aliată în Regiunea Mării Negre. Suntem preocupaţi de recentele evoluţii din regiune şi sperăm că va prevala dialogul şi înţelegerea între părţi. În acest sens aş dori să salut şi anunţul preşedintelui Biden privind suplimentarea contribuţiei SUA la postura de descurajare şi apărare în zona Mării negre, o dovadă a solidarităţii transatlantice", a mai spus Vasile Dîncu, citat de agerpres.ro.

"Reiterez angajamentul nostru ferm în asigurarea securităţii zonei Balcanilor de vest şi de stabilizarea regiunii Sahel, sporirea contribuţiei în cazul operaţiunii EURofort Altea şi disponibilitatea implicării cu un contingent de 50 de militari la Misiunea Task Force Cuba, fiind doar câteva din exemple elocvente", a mai spus ministrul Apărării Naţionale.

 (...) în România, o cerere pe care România a făcut-o de mai multe ori către NATO

Vasile Dîncu a reamintit anunțul președintelui francez Emmanuel Macron legat de disponibilitatea pentru prezența unor trupe, în cadrul NATO, în România.

"În acelaşi timp, vă mulţumesc pentru anunţul recent al preşedintelui Macron privind prezenţa unui batalion NATO (...) în România, o cerere pe care România a făcut-o de mai multe ori către NATO", a mai declarat Vasile Dîncu.

Ministrul francez al Forţelor Armate, Florence Parly, se află joi într-o vizită în România. Tot astăzi ministrul francez al Apărării are întâlniri și cu premierul Nicolae CIucă și cu președintele Klaus Iohannis.