MENIU

Vasile Dîncu, în portul militar Constanţa: Participând la acţiunile NATO sau UE, asigurăm securitatea României

Viceamiral Constantin Bălescu FOTO: MAPN

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat, duminică, în portul Constanţa, cu prilejul sosirii în ţară a puitorului de mine şi plase "Viceamiral Constantin Bălescu" (274), după ce a participat la o misiune sub mandat UE în Marea Mediterană, că prezenţa marinarilor militari în teatrele de operaţii din respectiva zonă demonstrează capacitatea ridicată a Armatei României de a furniza securitate în regiunea extinsă a Mării Negre.

"Prezenţa activă şi constantă a marinarilor militari români în teatrele de operaţii din Marea Mediterană demonstrează capacitatea ridicată a Armatei Române de a furniza securitate în regiunea extinsă a Mării Negre în cadrul misiunilor specifice conduse atât de Alianţa Nord Atlantică, cât şi de Uniunea Europeană şi Consiliul de Securitate al ONU", a spus Dîncu.

Referitor la importanţa sacrificiului marinarilor militari români prin prezenţa lor în teatrele de operaţii alături de aliaţi, ministrul Apărării Naţionale a subliniat că astfel este asigurată securitatea României.

El şi-a exprimat speranţa că vor fi făcute noi investiţii pentru înzestrarea Armatei României, astfel încât militarii să beneficieze de dotări la nivelul ţărilor dezvoltate.

Puitorul de mine şi plase "Viceamiral Constantin Bălescu" (274) s-a întors din Marea Mediterană duminică în portul militar Constanţa, după participarea la Operaţia Uniunii Europene EUNAVFOR MED "IRINI".

Potrivit Statului Major al Forţelor Navale (SMFN), în perioada 1 octombrie - 31 decembrie, nava militară românească a fost integrată în gruparea navală permanentă a UE din Mediterană.

A desfăşurat misiuni de asigurare a respectării embargoului armelor impus Libiei de către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) şi de combatere a traficului ilicit de produse petroliere, droguri şi persoane, prin monitorizarea traficului maritim şi prin executarea de inspecţii la navele suspecte din Marea Mediterană.

A parcurs 10.000 de mile marine, în 1.200 ore de marş, a interogat peste 230 de nave comerciale, a executat 25 de acţiuni de tip IMINT (Imagery Intelligence - analizarea încărcăturii navelor prin intermediul fotografierii), iar la zece dintre acestea au fost desfăşurate vizite de promovare a valorilor Uniunii Europene şi de conştientizare a importanţei securităţii maritime regionale.

 

Mai multe articole despre:
vasile dancu ministrul apararii apărare port mare