MENIU

Varianta Omicron, răspândire alarmantă. Cât de periculoasă este, de fapt, noua tulpină. OMS, avertisment extrem 

Varianta Omicron, răspândire alarmantă

Varianta Omicron se răspândește rapid în toată lumea. Zeci de oameni au fost infectați după ce au participat la o petrecere de Crăciun în Oslo. Autoritățile din Geneva au plasat 2.000 de oameni în carantină după ce au descorit două cazuri cu noua variantă. Între timp, au apărut primele cazuri de transmitere locală în Statele Unite și Australia. 

"Este o pandemie la nivel global și trebuie să o combatem împreună. Am restricționat călătoriile internaționale pentru a avea mai mult timp pentru a opri răspândirea și pentru a studia noua variantă", a spus președintele SUA, Joe Biden.

În statele americane Minnesota și Hawaii au fost descoperite două cazuri de Omicron la două persoane care nu au călătorit în străinătate, ceea ce înseamnă că varianta a început deja să circule în Statele Unite. Și în Australia a fost depistat un caz de transmitere locală.

"Până pe 15 decembrie vom avea în vigoare restricții, care permit întregii lumi să să analizeze varianta Omicron", a spus ministrul australian al Sănătății, Greg Hunt.

În Europa, varianta Omicron dă motive tot mai mari de îngrijorare. Cel puțin 50 de oameni din Oslo ar fi fost infectați cu noua variantă după o petrecere de Crăciun. Unul dintre participanți a fost deja confirmat cu Omicron, iar autoritățile desfășoară o anchetă epidemiologică pentru a stabili dacă varianta s-a răspândit și la ceilalți. Toți cei care au participat la petrecere erau vaccinați anti-COVID.

"Dacă este un lucru pe care l-am învățat, acela este că nicio regiune, țară, comunitate, sau individ, nu este în siguranță până când nu vom fi toți în siguranță", spune Tedros Adhanom, șeful OMS.

La Geneva, aproximativ 2.000 de oameni, inclusiv 1.600 de copii, au fost plasați în carantină după ce au fost descoperite două cazuri de Omicron într-un campus al Școlii Internaționale. Carantina este de 10 zile, iar studenții și profesorii sunt obligați să facă un test PCR. 

Mai multe articole despre:
omicron coronavirus tulpina noua covid