MENIU

Vara EXTREMELOR, pe final. Ce SCHIMBĂRI aduce luna septembrie - Declarațiile directorului ANM, Elena Mateescu

Vreme

Avertizări noi au fost emise, astăzi, de meteorologi. 13 județe se vor afla sub Cod portocaliu de ploi abundente începând de astăzi, de la ora 15.00. În cea mai mare parte a țării vor fi descărcări electrice și vânt puternic. Directorul general al ANM, Elena Mateescu, a vorbit despre cele două coduri emise de meteorologi în această dimineață și a precizat cum va fi începutul lunii septembrie din punct de vedere meteorologic.

"De astăzi, de la ora 15:00, și până mâine după-amiază, la ora 18:00, avem o avertizare Cod portocaliu pentru județele Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Brașov, Sibiu, Covasna și în zona de munte a județelor Hunedoara, Alba și Buzău. Acolo valorile precipitațiilor vor fi abundente și, îndeosebi prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 50...90 l/mp.

Totodată, de astăzi, de la ora 10:00, și până mâine la ora 23:00, avem o avertizare de Cod galben valabilă în cea mai mare parte a țării, care exceptează însă 5 județe din partea de sud-est.

Vorfi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și izolat grindină. Ploile vor avea și caracter torențial, iar cantitățile de apă vor depăși, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, 25...35 l/mp și local 40...50 l/mp. 

Astfel de fenomene se pot semnala pe arii restrânse și în partea de sud-est.

Din punct de vedere termic, deja consemnăm o schimbare semnificativă. Vorbim de temepraturi maxime care astăzi, în partea de vest, se vor situa până la cel mult 20 de grade Celsius. În sud-est, în extremitatea sudică a Munteniei, posibil 28-29 de garde. Mâine vor fi în jur de 31-32 grade în Bărăgan și Podișul Doborgei. Ultimele zile din luna august, din vara lui 2021, mențin aceeași situație, valori de temperaturi maxime între 21 până la 30, cu cele mai ridicate valori în partea de sud-est, iar marți 23-30 de grade.

După cum observăm din mesajul meteo, litoralul, județele Constanța și Tulcea nu se află sub incidența unei alerte meteorologice. Nu este exclus că local să apară perioade cu averse, dar din punct de vedere termic în ultimele zile din această vară temepraturile se vor situa între 21 până la 26 de grade Celsius, cu cele mai ridicate valori la începutul săptămânii viiotoare, luni și marți. Pe litoral este posibil să consemnăm 28-29 de grade Clesius", a declarat, astăzi, Elena Mateescu, pentru Realitatea PLUS.

 Cât privește prima săptămână din septembrie, directorul ANM a spus: "Primele zile din acaestă toamnă, prima săptămână, aduce valori – conform informațiilor din acest moment – mai coborâte, în special în partea de vest, centru, nord a țării,a colo unde masa de aer mai rece acre deja se observă (...) va consemna valori de temperatură la nivelul maximelor între 17 și 22 de grade. Cele mai ridicate, 25, 17, posibil 29 de garde în partea de sud-vest a țării, pragul unei zile de vară fiind de 25 de grade celsius. Așadar, o vreme care să fie asociată cu ziele de vară în special în partea de sud-vest a țării, în prima săptămână a lunii septembrie".

Potrivit reprezentantului ANM, în ultimii ani, în special în 2019-2020, aceste toamne au fost cele mai călduroase din 1961 și până în prezent.

"Luna septembrie-octombrie din 2020 a fost în top 3 cele mai călduroase luni, noiembrie 2019 chiar cea mai caldă lună. Cu siguranță este posibil să înregistrăm astfel de temperaturi și în acest an (...), intervale cu perioa de mai caldedecât obișnuit, întrerupte scurt de instabiulitate în veste, centru, nord a țării. La această oră, în vest înregistrăm valori de până la 13, 16 grade, în timp ce în sude-est, pe litoral, 25 de grade cel mai cald, Constanța, Mangalia chiar 26. La București doar 17 grade", a conchis Elena Mateescu.