MENIU

Vântul face victime în țară: O femeie din Galați a fost rănită grav de un banner, iar Jandarmeria Suceava a rămas fără acoperiș - FOTO&VIDEO

Vremea face victime în România din cauza fenomenelor extreme. O femeie din Galați a ajuns marți la spital după ce a fost lovită puternic de un banner publicitar doborât de vântul în rafale. Iar clădirea Jandarmeriei Suceava a rămas fără acoperiș, luat pe sus de vânt.

O femeie din Galați a ajuns la spital după ce a fost lovită de un banner publicitar

O femeie a ajuns marți la spital după ce a fost lovită pe stradă, în Galați, de un banner publicitar smuls de vânt de la locul lui. Vântul puternic a rupt și mai mulţi copaci au fost rupţi, iar câteva case au fost deteriorate. Astfel că sute de gălățeni au rămas fără energie electrică. Județul Galați a fost marți sub Cod galben de vânt puternic, potrivit avertizării meteorologilor.

Femeia de 35 de ani a fost rănită în timp ce se află pe stradă, a anunțat ISU Galați. A fost preluată de un echipaj SMURD. Ea a ajuns la spital cu un traumatism cranian. 

Vântul puternic a făcut şi pagube materiale în judeţul Galaţi. Acoperişul Casei de Asigurări de Sănătate din oraşul Galaţi a fost avariat în timpul furtunii. La fel și la un bloc din oraşul Tecuci. Tot aici, doi copaci s-au rupt şi au avariat două maşini. 

În zonele rurale ale judeţului, vântul puternic a distrus reţelele electrice, iar 911 de consumatori din localităţile Brăhăşeşti, Blânzi şi Cuca nu au energie electrică.

ISU Suceava a rămas fără acoperiș, luat pe sus de vântul puternic

Acoperişul clădirii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Suceava a fost smuls din cauza vântului puternic, fiind avariate şi opt autoturisme parcate în apropiere, a informat, marţi, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Roxana Botezatu, citată de agerpres.ro.

Acoperişul a fost smuls pe o suprafaţă de aproximativ 100 de metri pătraţi. Au fost avariate şi opt autoturisme ce erau staţionate în parcarea din spatele clădirii, dar nicio persoană nu a fost rănită.

La nivelul IJJ Suceava au fost dispuse de urgenţă măsuri perimetrale de împrejmuire a zonei afectate, pentru a înlătura producerea altor incidente.
Totodată, IJJ Suceava a transmis că, din cauza condiţiilor meteorologice extreme, a fost anulată şi va fi replanificată "Ziua porţilor deschise", ce ar fi trebuit să aibă loc în data de 29 martie la sediul instituţiei, având în vedere faptul că siguranţa cetăţenilor este cea mai importantă, relatează ziaruldepenet.ro.

Sfaturi transmise de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă

- Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.

- Sistați activităţile desfăşurate în teren deschis sau la înălţime.

- Închideți toate ferestrele locuinţei şi altor categorii de construcţii.

- Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.

- Parcați autoturismele la distanță față de copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate

Cea mai mare parte a ţării se află astăzi sub cod galben. Vântul va avea local și temporar intensificări, cu viteze de 50…65 km/h și izolat peste 70…75 km/h. 

În Carpații Meridionali și de Curbură și în Munții Apuseni este anunţat cod portcaliu. Astfel, la altitudini mai mari de 1500 m, vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de 120…140 km/h, va fi viscol puternic și vizibilitate foarte scăzută.

La altitudini de peste 1800 m în Carpații Meridionali este emis un cor roşu. În aceste zone va fi vânt puternic, cu rafale ce vor depăși 140 km/h.