MENIU

Valul 5 al COVID, gata să LOVEASCĂ - Ce se va întâmpla cu ȘCOLILE? Alexandru Rafila: Consecințele s-ar putea să se facă resimțite ani de zile

Copii într-o sală de clasă

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, astăzi, că susține menținerea școlilor deschise, în situația în care va crește numărul cazurilor de COVID-19. "Totdeuna trebuie să pui în balanță impactul asupra sănătății publice, da și al copiilor. Sănătatea copiilor, a acestei generații, este reponsabilitatea noastră. Una e să închizi școlile pentru perioade scurte de timp, altă e pe perioade mai lungi", a arătat Rafila, subliniind că, în cazul închiderii unităților școlare pe perioade lungi de timp,  "consecințele închiderii pe durate lungi s-ar putea să se facă resimțite timp de ani de zile".

„Sunt un susținător al menținerii școlilor deschise. Sunt țări care în momentul de față au o incidență înaltă a acestei infecții și mențin școlile deschise.

Trebuie să pui în balanță impactul asupra sănătății publice, al deschiderii școlilor, dar și impactul asupra transmisibilității copiilor.

Să nu uităm că sănătatea copiilor acestei generații este responsabilitatea noastră, în egală măsură cum este sau poate chiar mai mare decât este legată de impactul asupra sănătății publice. Una este să închizi școlile pentru perioade scurte de timp, altceva să le ții luni de zile, să afectezi nu doar procesul de învățământ  ci și sănătatea copiilor. Consecințele închiderii pe durate lungi s-ar putea să se facă resimțite timp de ani de zile”, a afirmat, astăzi, Alexandru Rafila.