MENIU

Valery Kuzmin, declarații provocatoare după incidentul de la Ambasada Rusiei: Este un „atac terorist”. Atmosfera este foarte tensionată

Valery Kuzmin / Foto: Inquam Photos, George Călin

Ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin, face declarații provocatoare despre incidentul de miercuri dimineață în care un bărbat a murit după ce a intrat cu mașina în poarta clădirii misiunii diplomatice. Afirmațiile vin în condițiile în care ambasadorul a acuzat că gestul acestuia ar fi fost provocat de imaginile atrocităților din Bucha. În același timp, din cauza invaziei începute în Ucraina, 10 angajați ai misiunii diplomatice din Rusia în România au fost expulzați.

„Astăzi, dimineața devreme, a avut loc, de fapt, un atac terorist, deși există multe circumstanțe care fac acest incident mai greu de înțeles”, a declarat Valery Kuzmin la postul de televiziune Rossiya-24, citat de ziarul Izvestia.

Ambasadorul Rusiei la București a mai subliniat că personalul misiunii diplomatice a primit în mod repetat amenințări directe.

„Atmosfera care se dezvoltă treptat aici este foarte tensionată. Ambasada a primit în mod repetat amenințări directe prin e-mail în care se foloseau cuvinte precum «explozie», «răzbunare» și așa mai departe”, a mai susținut Kuzmin.

Declarațiile făcute la postul rusesc de televiziune vin și după comunicatul transmis în urma incidentului tragic în care Bogdan Drăghici a murit în mașina ciocnită de poarta Ambasadei. Valery Kuzmin a folosit acest incident în retorica susținută de Kremlin în legătură cu invadarea Ucrainei.

Ambasada Rusiei la București, declarație HALUCINANTĂ după moartea lui Bogdan Drăghici - Mesaj uluitor despre atrocitățile din Ucraina

Declarațiile ambasadorului Rusiei vin și după ce Ministerul Afacerilor Externe a declarat, marți, drept personae non gratae 10 reprezentanți ai Ambasadei Federației Ruse în România. Decizia a fost luată de ministrul Bogdan Aurescu după atrocitățile de la Bucha, Ucraina. 

„Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea ca personae non gratae pe teritoriul României a 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, având în vedere că activitățile și acțiunile acestora contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.

Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 5 aprilie 2022, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valery Kuzmin, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice.

Cu prilejul convocării, MAE a reiterat condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea și în alte localități din Ucraina, pentru care răspunderea aparține Rusiei”, potrivit comunicatului de presă.

Până în prezent, peste 100 de diplomați ruși au fost expulzați din mai multe state UE.