MENIU

Valeriu Gheorghiță: Vaccinurile vor fi adaptate la noile tulpini ale coronavirusului. Va fi nevoie de a treia doză?

Firmele care au dezvoltat vaccinurile anti-Covid evaluează adaptarea acestora la noile tulpini ale Sars-Cov-2, a anunțat medicul militar Valeriu Gheorghiță.

Coordonatorul CNCAV a precizat că vor mai fi posibile infectări în rândul populației după vaccinare întrucât serurile nu au o eficacitate de 100%.  
”Vorbim de o eficacitate are este variabilă între 60 - 70% până la 90-95%, dar avem circa 5% dintre persoane care nu dezvoltă un răspuns imun protector, dar acest tip de răspuns nu se dezvoltă după niciun timp de vaccin şi nici după boala naturală. Practic, sunt persoane areactive care nu dezvoltă un nivel protector de anticorpi. Vorbim despre cinci persoane dintr-o 100”, a explicat medicul, la un post TV. 

Medicul a precizat că sunt necesare mai multe studii pentru a se stabili clar ce nivel de imunitate oferă vaccinurile. ”În opinia noastră, probabil că vorbim cel puţin de 12 luni rata răspusului imun, însă avem nevoie de mai multe date prin monitorizarea periodică a persoanelor vaccinate”, a adăugat Gheorghiță.

Despre eficienţa vaccinurilor împotriva noilor tulpini ale virusului, coordonatorul CNCAV a afirmat că în acest moment companiile evaluează adaptarea serurilor pentru acestea.
”Probabil, în cazul în care vom avea o prevalenţă crescută a acestor infecţii în rândul populaţiei, este posibil să fie nevoie să efectuăm o a treia doză cu vaccinul adaptat noilor tulpini”, a mai anunțat medicul. 

Citește și: ”CÂTE vaccinări vom face pentru a avea imunitate la COVID-19 - Răspunsul vine de la medicul Valeriu Gheorghiţă”