MENIU

Valeriu Gheorghiță: "Nu ne așteptăm la o retragere a vaccinului AstraZeneca". Ce spune despre cazurile de tromboze din România

Valeriu Gheorghiță, coodonatorul campaniei naţionale de vaccinare antiCovid

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, spune că nu se așteaptă la o retragere a autorizării de punere pe piață a vaccinului AstraZeneca. Declarația sa vine la scurt timp după ce un înalt oficial al Agenției Europene a Medicamentului (EMA) a afirmat că "este clar că există o legătură între tromboze și vaccinul AstraZeneca".

 "Ne așteptăm la modificarea recomandărilor din prospect, este posibil ca vaccinul să nu fie recomandat persoanelor cu risc de a dezvolta reacții trombotice", a precizat Gheorghiță în cadrul conferinței săptămânale de presă susținute la Palatul Victoria, relatează HotNews.ro.

Potrivit coordonatorului campaniei naționale de vaccinare anti-Covid, ședința Comitetului de farmacovigilență al EMA nu s-a încheiat la această oră, iar la finalul ei sunt așteptate noi recomandări în legătură cu vaccinul AstraZeneca.
 
În România s-au înregistrat până acum 7 cazuri de tromboze la persoane vaccinate împotriva COVID-19, dintre care 3 raportate la vaccinul AstraZeneca și 4 la Pfizer, dar nu s-a stabilit o legătură cu vaccinul. Alte două cazuri sunt în investigare.
 
"În România nu au fost confirmate cazuri de tromboză asociate cu vaccinul, sunt cazuri extrem de rare", a precizat Valeriu Gheorghiță.  
 
Pe 16 martie, Valeriu Gheorghiță spunea că au fost raportate 10 modificări de coagulare a sângelui observate în urma administrării vaccinului de la AstraZeneca. 
 
"La Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDM) au fost raportate de pacienţi 10 modificări ca coagulare sau evenimente trombotice, tromboembolice, niciunul dintre ele nu este încă confirmat din punct de vedere medical şi investigat. Ne-am uitat peste aceste date chiar în cursul şedinţei. Pot să vă spun că există dubii foarte mari supra veridicităţii acelor date, dar ele necesită o confirmare şi o investigare completă din punct de vedere medical. Nicio reacţie adversă raportată de profesioniştii din domeniul sănătăţii nu menţionează un eveniment tromboembolic. De asemenea, sunt alte două evenimente raportate şi pentru, de pildă, compania Pfizer. În ceea ce priveşte tipul loturilor, erau trei loturi diferite din care se raportau aceste evenimente", declara Gheorghiță.

Medicul militar preciza la acea dată că majoritatea reacțiilor adverse au fost raportate în perioada 11-14 martie,  amintind că exact atunci au fost semnalate în Europa accidentele trombolitice considerate efecte în urma vaccinării cu AstraZeneca, fără, însă, a fi dovedită o legătură între cauză și efect.