MENIU

Valeriu Gheorghiță, mesaj pentru părinții care refuză să își vaccineze copiii: Decizia este neîntemeiată. Avertisment despre riscurile reale

Majoritatea părinților refuză vaccinarea copiilor. Foto: ProfiMedia

Valeriu Gheorghiță a declarat, joi, că riscul de infectare cu Sars-Cov-2 este atât de mare în prezent încât decizia părinților de a nu-și vaccina copiii de teama unor posibile reacții adverse nu este suficient de întemeiată. Coordonatorul campaniei de vaccinare a făcut apel la populație să aibă încredere în medici și în studiile științifice. 

Joi, coordonatorul campaniei de vaccinare a primit a treia doză de vaccin anti-Covid.

România ESTE în situația Italiei! Valeriu Gheorghiță, apel către români: „Fiecare om care se vaccineză dă posibilitatea unui loc la spital. Vă rog să aveți încredere în medici”

Întrebat despre refuzul părinților de a-și vaccina copiii, medicul militar a subliniat că preocupările sunt legitime, însă, ținând cont de datele științifice și de actuala situație epidemiologică, decizia nu este suficient de întemeiată.

”Toate ezitările, toate întrebările, preocupările sunt absolut legitime şi de-a lungul acestor luni am înţeles şi am ascultat fiecare opinie şi am încercat să oferim răspunsurile potrivite, bazându-ne pe datele ştiinţifice validate, şi nu pe speculaţii. Avem date cât se poate de clare de siguranţă, de tolerabilitate şi de eficacitate, cu atât mai mult eficienţa a fost probată şi validată în viaţa de zi cu zi. Cred că iar ne întoarcem la încredere şi la educaţie sanitară. Avem nevoie, atunci când nu cunoaştem toate aceste informaţii ca să ne determine să luăm o decizie să întrebăm medicul de familie, să ne uităm la informaţiile care provin din surse oficiale, avem suficiente informaţii pe care să le folosim pentru a decide ce este spre binele nostru.

Astăzi, riscul de infectare este foarte mare, practic, dacă vorbim de o rată de incidenţă de peste 10 la mie înseamnă o persoană din 100 sunt potenţial infectate în momentul în care mergem pe stradă. Riscul de infectare este crescut aşa încât decizia de a nu îmi vaccina copilul de peste 12 ani de teama unor reacţii adverse nu este una suficient de întemeiată, ţinând cont că boala în sine este mult mai complicată ca evoluţie şi ca potenţiale sechele pe termen lung, inclusiv acele riscuri de complicaţii cardiace de care ştim că majoritatea tinerilor se tem tocmai pentru că a fost deschis acel semnal de siguranţă.

Este un studiu recent publicat, săptămâna aceasta, care arată că incidenţa miocarditei la grupa de vârstă 18-25 de ani pentru doza 1 este de 0,8 cazuri la un milion de doze administrate, iar pentru doza 2 este de 5,8 cazuri la un milion de doze administrate. În toate situaţiile evoluţia a fost favorabilă, au fost cazuri uşoare, care s-au rezolvat. Eu nu spun că nu este un lucru important, dar prin informare şi prin încredere trebuie să înţelegem care sunt semnele eventual care pot să ridice o astfel de suspiciune şi să ne adresăm unui serviciu medical”, a explicat medicul militar. 

Citește și: ”Sorin Cîmpeanu: Peste 77% dintre părinți nu doresc vaccinarea anti-COVID-19 a copiilor. Este o realitate tristă - CÂȚI elevi infectați sunt în școli”