MENIU

Valeriu Gheorghiță: „Doza de booster creşte de cel puţin 25 de ori nivelul anticorpilor”

Valeriu Gheorghiță - președintele Comitetului Naţional de coordonare a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19

Valeriu Gheorghiță - președintele Comitetului Naţional de coordonare a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 a spus, vineri, că doza de booster creşte de cel puţin 25 de ori nivelul anticorpilor.

Întrebat despre doza de booster şi noua variantă Omicron, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a spus că dacă o persoană a trecut prin boală şi a făcut o schema completă de vaccinare are un răspuns imun robust care asigură o protecţie extrem de bună şi pe o durată mult mai bună de timp.

„Noi am lăsat posibilitatea ca opţional, la cerere, persoanele care au istoric de trecere prin boală şi au schema completă de vaccinare să poată face totuşi, după 6 luni de la vaccinare, doza de booster”, afirmă Valeriu Gheorghiţă.

Potrivit acestuia, în cazul persoanelor care au fost vaccinate cu prima schemă şi nu au trecut prin boală este ferm recomandată administrarea dozei de booster, cu atât mai mult pentru persoanele vulnerabile, deoarece pentru Omicron activitatea neutralizantă de anticorpi se reduce de cel puţin 40 de ori.

„Desigur că prioritatea tuturor va fi să creştem numărul celor care se vaccinează cu prima schemă, dar trebuie să dăm posibilitatea celor care au făcut schema de vaccinare să îşi consolideze răspunsul imun inclusiv cu doza de booster”, a spus Valeriu Gheorghiţă.

Mai multe articole despre:
valeriu gheorghita vaccinare omicron tulpina booster