MENIU

Valeriu Gheorghiță: Crește capacitate de vaccinare cu Pfizer. În România, urmează să ajungă în această lună aproximativ 2 milioane de doze de vaccin anti-Covid

Vaccin anti-Covid19 Pfizer / Foto: ProfiMedia

Medicul militar Valeriu Gheorghiță a făcut, astăzi, la Realitatea PLUS, câteva precizări legate de proiectul-pilot din județul Timiș privind vaccinarea anti-Covid început în urmă cu două zile, în cabinetele medicilor de familie. În context, medicul a trecut în revistă și situația loturilor de vaccinuri pe care țara noastră urmează să le primească până la finalul acestei luni.

"La medicii de familie se distribuie un vaccin sau mai multe pentru care se pot asigura condițiile de lanț de frig. Astra Zeneca avem disponibil în acest moment și de la sfârșitul lui aprilie vom mai avea vaccinul de la compania Johnson & Johnson care, la fel, are condiții de păstrare pe lanț de frig obișnuit. Dacă în viitor vom avea acces și la alte vaccinrui la care să pot îndeplinii aceste condiții, cu siguranță că le vom distribui și către medicii de familie, dar la acest moment este vaccinul pe care îl putem distribui respectând condițiile de lanț de frig. Este foarte important să păstram calitatea produsului și să menținem toate condițiile de păstrare", a afirmat coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare anti-Covid.

Întrebat ce se va întâmpla cu dozele de vaccin Astra Zeneca nefolosite, Valeriu Gheorghiță a precizat că, în prezent, acestea sunt păstrate în depozite, în condiții sigure, cu monitorizarea temperaturii. "Dacă vom asista la o adresabilitate din ce în ce mai scăzută, trebuie să luam o decizie", a arătat coordonatorul CNCAV. 

Potrivit medicului, în această lună urmează să ajungă în țara noastră aproximativ 2 milioane doze.

"Am deschis și vom deschide toate centrele prevăzute la nivel național cu vaccin Pfizer. În funcție de evoluția programărilor și de numărul persoanelor vaccinate, vom echilibra această balanță între numărul de doze și numărul de persoane care doresc să fie vaccinate astfel încât să consumăm maximum posibil din dozele pe care le primim. De săptămâna viitoare ne așteptăm să avem un număr crescut de persoane care se vaccinează cu Pfizer de 50-60.000, tendința fiind să ajungem la un maxim de 70.000, cât putem asigura având în vedere că într-o săptămână primim circa 511.000 doze", a declarat Gheorghiță.  

Cât privește vaccinare cu serul de la Moderna, vorbim despre un total de 250-300.000 doze livrate în două transe, cantiate ce este pe toată luna aprilie.