MENIU

Valeriu Gheorghiță avertizează: Va creşte numărul de copii internaţi cu COVID-19 în spitale, inclusiv în Terapie Intensivă - este o realitate...

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19

Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, avertizează că în zilele și perioada următoarre va crește numărul copiilor infectați și mulți vor ajunge la Terapie Intensivă cu forme grave. Anunțul medicului infecționist vine în contextul deschiderii școlii cu prezență fizică și al vaccinării reduse în rândul copiilor mai mari de 12 ani. Medicul face un nou apel către părinți și bunici să se vaccineze, „pentru a evita apariția cazurilor secundare și a formelor severe”.

„Este evident că în perioada următoare numărul de cazuri de COVID-19 în rândul copiilor va crește. De asemenea, va crește numărul de copii internați în spital, inclusiv în Terapie Intensivă. Este o realitate pe care o vedem în toate țările în care au început activitățile de învățământ cu prezență fizică, inclusiv în Statele Unite. Este clar că varianta Delta se răspândește foarte ușor în momentul de față, la nivel populațional, cu atât mai mult într-o populație nevaccinată, cum sunt copiii, unde vorbim de colectivități mari, în care toate bolile respiratorii, începând de la viroze obișnuite, bolile copilăriei, toate se răspândesc foarte ușor în colectivitate și generează focare mari de îmbolnăvire”, a anunțat Valeriu Gheorghiță, luni seară, în prima zi de școală, la o televiziune de știri.

Medicul a spus și cum se poate evita creșterea accelerată a îmbolnăvirilor în rândul copiilor, limitarea acestora: vaccinarea părinților și bunicilor, pe lângă măsurile necesare în școli. 

Acesta a spus că este nevoie de „respectarea măsurilor de prevenție – masca, distanțarea, igiena, aerisirea claselor, dar, foarte important este vaccinarea în mod deosebit a adulților. Și mesajul este către adulți: să se vaccineze, să respecte măsurile de prevenție și, în felul acesta, noi evităm de fapt acele cazuri severe, internările și decesele, ceea ce ne interesează foarte mult”.

În ultimele săptămâni, medicii au avertizat că spitalele sunt asaltate, la propriu, de un număr tot mai mare de tineri, printre care și copii, care se prezintă în stare gravă din cauza infectării COVID-19. Până luni, în România, din cauza COVID-19 erau spitalizați 162 de copii sub 18 ani. Dintre aceștia, 152 sunt internați în secții, iar 10 la ATI, dintre care 6 sunt în Iași, unde cel mai mic infectat este un bebeluș de numai 13 zile.

Valul 4 lovește cumplit în copii și tineri, în România: Cel mai mic bolnav de COVID-19 de la ATI are doar 13 zile