MENIU

România ESTE în situația Italiei! Valeriu Gheorghiță, apel către români: „Fiecare om care se vaccineză dă posibilitatea unui loc la spital. Vă rog să aveți încredere în medici”

Valeriu Gheorghiță, coodonatorul campaniei naţionale de vaccinare antiCovid

Coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare anti-Covid, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a lansat, astăzi, un nou apel adresat românilor, prin care le-a cerut să respecte măsurile de protecție sanitară anti-Covid, dar mai ales să aibă încredere în medici și să se vaccineze. "Fiecare om care se vaccineză dă posibilitatea unui loc la spital. Vă rog, dragi români, să aveți încredere în medici”, le-a transmis Gheorghiță românilor după ce s-a imunizat cu cea de-a treia doză a vaccinului anti-Covid, admițând că țara noastră este astăzi în situația Italiei de la începutul pandemiei, spitalele și unitățile de primiri urgențe fiind copleșite.

„Dacă nu rămânem solidari o să fie extrem de complicat să depășim acest val patru. Putem să mărim cât vrem numărul de paturi ATI, dar lupta nu o să fie câștigată.

Varianta Delta are o capacitate extraordinară de a genera mii de cazuri. Sunt multe persoane predispuse. Ne uităm la raportările zilnice, dar mâine poate fi vorba de cineva drag nouă, de un frate, de un verișor.

Fiecare om care se vaccineză dă posibilitatea unui loc la spital. Vă rog, dragi români, să aveți încredere în medici!”, a declarat Valeriu Gheorghiță, precizând, în contextul unei întrebări adresate de jurnaliști, că România este astăzi în situația Italiei de la începutul pandemiei, spitalele și unitățile de primiri urgențe fiind copleșite.

"Mi-e teamă că deja suntem în acest scenariu, spitalele și unitățile de primiri urgențe sunt copleșite în momentul de față de pacienți cu COVID, lăsând la o parte celelalte urgențe care se întâmplă în fiecare zi. Este o situație extrem de complicată", a transmis medicul militar.

Apelul său vine în contextul în care țara noastră a înregistra, ieri, aproximativ 15.000 de cazuri noi de infectare cu virusul SARS-CoV-2 și 331 de decese. 
 
Situația din spitale este de-a dreptul dramatică. De două zile, secțiile ATI nu mai au paturi libere nici în Capitală, dar nici în țară, iar Unitățile de Primire Urgențe (UPU) sunt sufocate de numărul mare de bolnavi în stare gravă care le trec pragul. Potrivit celui mai recent raport al Ministerului Sănătății, la UPU erau ieri internați peste 1700 de pacienți, 45 dintre aceștia fiind deja intubați. 
 
 La Iași, spre exemplu, 12 pacienți stau pe un ventilator pentru o gură de oxigen.
 
Rmintim că, în primăvara anului 2020, la debutul pandemiei de COVID în Europa, Italia a fost cea mai afectată țară. Atunci, numărul de infectări a explodat rapid, iar spitalele s-au umplut. Bolnavii așteptau în corturi să se elibereze un loc în spital. Imaginile care au impresionat o lume întreagă au venit însă în martie anul trecut din orașul italian Bergamo, când convoaie de camioane militare transportau sicriele cu morți, după ce serviciile funerare au fost depășite de numărul mare de decese, relatează și G4Media.ro.