MENIU

Valeriu Gheorghiță anunță vaccinarea ACCELERATĂ anti-COVID-19 - De ce trebuie să ne grăbim și cât de periculos este valul 4

Valeriu Gheorghiță anunță vaccinarea ACCELERATĂ anti-COVID-19 - Cât de periculos este valul 4

Medicul Valeriu Gheorghiță a anunțat accelerarea vaccinării împotriva COVID-19 în următoarea perioadă prin strategii noi atât în orașe, cât și la sate. Medicul a explicat cum vor decurge vaccinările în muzee, în gară, la metrou sau între blocuri, dar și în gospodăriile celor din mediul rural. Coordonatorul campaniei de vaccinare avertizează că, dacă nu se vor vaccina suficiente persoane, valul 4 va fi periculos pentru cei nevaccinați, pentru că ei nu vor avea imunitate față de noile tulpini, cele sud-africană, braziliană și indiană. Gheorghiță a anunțat și o posibilă modificare a obligativității măștilor în spațiile închise.

„Vaccinarea este o măsură de prevenție” împotriva bolii, „este cea mai corectă, scurtă eficientă metodă”, a explicat medicul militar Valeriu Gheorghiță și a spus că „probabil  de la 1 iunie vor mai fi și alte măsuri, pentru că situația acum este una favorabilă. Probabil se va discuta despre purtarea măștii în spații închise, în cazul persoanelor vaccinate".

Șeful Comitetului național de vaccinare avertizează că trebuie accelerată vaccinarea pentru a evita al patrulea val de coronavirus, generat de noile mutații ale SARS-CoV-2. 

„Trebuie să evităm al patrulea val, care ar putea fi generat de o tulpină cu mutații (sud-africană, braziliană, indiană). În România și Europa este dominantă tulpina britanică. Dacă nu vaccinăm suficiente persoane, îmbolnăvirea, trecerea prin boală nu va oferi protecție în fața tulpinilor noi”, a declarat Valeriu Gheorghiță, miercuri seară, la televiziunea publică.

Care sunt noile strategii de vaccinare anti-COVID-19

Șeful CNCAV a explicat și noile strategii de vaccinare care vor fi aplicate în următoarea perioadă. Acesta a anunțat că persoanele care au rețineri să meargă într-un spital se vor putea imuniza în muzee, gări, aeroporturi, stadioane, localități turistice sau în puncte de vaccinare organizate chiar între blocuri.

„Avem două acțiuni importante. Guvernul,  cu sprijinul UNICEF, a pregătit o campanei de vaccinare - sunt materiale video care au in prim plan  latura umana, emoțională, conceptul de a reveni împreună la normalitate.

Suntem într-o evaluare a centrelor de vaccinare. Cele care nu au adresabilitate crescută - vom decide fie relocarea lor, sau putem reduce programul si echipele sa meargă în teren pentru a a asigura vaccinarea in locații atipice - la muzeu, în gară, la metrou, in zone turistice. Important este să distribuim vaccinul cât mai aproape de oameni. (...) La nivelul fiecărui judeţ vor exista unul sau mai multe centre, în funcţie de resursa umană, care vor avea activitate timp de 24 de ore şi care vor permite vaccinarea şi după ora 20.00”, a precizat medicul.

„În rural se va merge door to door, în gospodăria oamenilor. Vrem să venim cu un pachet de servicii, care, pe lângă vaccinare, sa ofere si minime investigații sau să fie un medic care să ofere asistență medicală, mai ales în zonele rurale. 

Fiecare vine cu proiecte locale, atâta timp cât se respectă echitatea, accesul egal la vaccin, pot fi organizate diverse activități care sa aducă persoanelor care se vaccinează alt tip de beneficii", a mai explicat Valeriu Gheorghiță.