MENIU

Valeriu Gheorghiță, anunț IMPORTANT despre vaccinarea copiilor anti-Covid. Când s-ar putea da startul campaniei de imunizare, în România

Valeriu Gheorghiță, coodonatorul campaniei naţionale de vaccinare antiCovid

Vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani ar putea începe în România din trimestrul trei al anului, spune Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid. Scenariul optimist este pus pe seama faptului că, în două luni, vaccinarea copiilor între 12 și 15 ani ar putea fi autorizată de agențiile pentru medicamente din Europa și America.

„Este cât se poate de clar că este un vaccin sigur și eficient, inclusiv la grupa de vârstă 12-15 ani și probabil că se va dovedi la fel și la celelalte grupe de vârstă. Noi estimăm că într-o perioadă de două luni vom avea o autorizare oficială atât de la Agenția Americană pentru Medicamente, cât și de la Agenția Europeană, așa încât vom putea și noi din trimestru trei, probabil, să dăm posibilitatea și celor care doresc cu vârsta sub 15 ani să se vaccineze”, a declarat Gheorghiță, la un post TV.

Cu numai o zi în urmă, reprezentanții companiei americane Pfizer/BioNTech veneau cu o veste bună și anunțau că rezultatele studiilor clinice au demonstrat o eficacitate de 100%, precum și un grad bun de toleranță a vaccinului anti-Covid la tinerii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani.

Drept urmare, Pfizer/BioNTech intenționează să transmită datele către Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente pentru autorizarea extinsă a utilizării de urgență a vaccinului în două doze.

Astfel, într-un studiu de fază 3 la care au participat 2.260 de copii din SUA cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, vaccinul a avut răspunsuri puternice la anticorpi la o lună după a doua doză – cu mult peste datele înregistrate la persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani din studiile anterioare.