MENIU

Valeriu Gheorghiță, anunț despre modificările de coagulare sau tromboze raportate în România la vaccinarea cu AstraZeneca

coronavirus Foto: Pixabay.com

Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV), Valeriu Gheorghiţă, a anunțat marţi că au fost raportate 10 modificări de coagulare a sângelui observate în urma administrării vaccinului de la AstraZeneca. Presupusele efecte ale vaccinării au fost declarate la Agenția Națională a Medicamentului. Însă șeful CNCAV a declarat că există multe îndoieli în legătură cu datele raportate, care ridică multe semne de întrebare privind veridicitatea informațiilor.

 

Șeful CNCAV a spus că au fost 10 asemenea episoade legate de coagularea sângelui și tromboze raportate la ANMDM, însă niciunul dintre aceste cazuri nu este confirmat încă din punct de vedere medical. Gheorghiță a mai atras atenția că sunt „dubii foarte mari supra veridicităţii” datelor, dar acestea vor fi investigate complet din perspectiva medicală.

„La ANMDM au fost raportate de pacienţi 10 modificări ca coagulare sau evenimente trombotice, tromboembolice, niciunul dintre ele nu este încă confirmat din punct de vedere medical şi investigat. Ne-am uitat peste aceste date chiar în cursul şedinţei. Pot să vă spun că există dubii foarte mari supra veridicităţii acelor date, dar ele necesită o confirmare şi o investigare completă din punct de vedere medical. Nicio reacţie adversă raportată de profesioniştii din domeniul sănătăţii nu menţionează un eveniment tromboembolic. De asemenea, sunt alte două evenimente raportate şi pentru, de pildă, compania Pfizer. În ceea ce priveşte tipul loturilor, erau trei loturi diferite din care se raportau aceste evenimente", a anunțat Valeriu Gheorghiță, marți, în conferința de presă despre vaccinare.

Cele mai multe reacții adverse au fost raportate în ultimele zile din săptămâna trecută, în perioada 11-14 martie, a mai spus Gheorghiță, amintind că exact atunci au fost semnalate în Europa accidentele trombolitice considerate efecte în urma vaccinării cu AstraZeneca, fără, însă, a fi dovedită o legătură între cauză și efect.

„Un lucru poate important de precizat este că majoritatea din aceste reacţii au fost raportate în perioada 11-14 martie, după ce a apărut acest semnal mai degrabă în spaţiul public. Evident că toate aceste tipuri de raportare sunt analizate cu maximă rigurozitate şi seriozitate şi în momentul în care vor fi finalizate toate detaliile cazurilor vom veni şi vom prezenta aceste date", a precizat Valeriu Gheorghiță.

Marți, 16 martie, a fost raportat cel mai mare număr de infectări zilnice, peste 6.000 - număr-record înregistrat în acest an, și peste 1.200 de pacienți internați la ATI, la fel cum se raporta anul trecut, în luna noiembrie în valul care aproape a copleșit spitalele din țară.

Date actualizate despre evoluția epidemiei de coronavirus în România pot fi urmărite AICI: https://www.realitatea.net/coronavirus