MENIU

Gheorghiță: Varianta Delta va deveni dominantă în România cel mai probabil săptămâna viitoare / Categorii eligibile pentru vaccinarea cu a 3 doză de vaccin anti-COVID

Valeriu Gheorghiță, coodonatorul campaniei naţionale de vaccinare antiCovid

Valul patru al pandemiei își face din ce în ce mai simțită prezența. Infectările au explodat în ultima lună și deja bifăm primul județ care sare de rata de 1 la mia de locuitori. În tot acest timp, vaccinarea, arma care ar putea ajuta în această luptă cu COVID, bate pasul pe loc. Șeful campaniei naționale de vaccinare anti-Covid, medicul Valeriu Gheorghiță, susține că autoritățile se așteaptă, în continuare, la creșteri ale numărului de cazuri de infectare cu Covid-19. În plus, în mai puțin de o săptămână, varianta Delta ar putea deveni dominantă în țara noastră. Cât privește campania de vaccinare, medicul militar spune că "nu putem vorbi în termeni de eșec. Dac[ ar fi să ne raportăm astfel, ar fi un eșec al întregii societăți".

"Este greu de spus care va fi amploarea valului 4. Ne uităm la datele raportate zilnic și anume că suntem pe o creștere importantă a numărului de cazuri. Ieri am avut peste 1300 de cazuri noi de infectare. Ne așteptăm ca zilele următoare numărul acesta  fie în creștere, ca urmare a faptului că varianta Delta devine dominantă, inclusiv în România. Raportul transmis de INSP ne arată că în 44 % din cazurile cu varinata Delta de pe teritoriul Românaiei nu există un context epidemiologic particular, și anume călătorie în afara țării sau contact cu persoane cunoscute cu varianta Delta, ceea ce denotă o transmitere comunitare și o dobândire a acestei infecții pe teritoriul României. Săptămâna viitoare va depăși 50%, fapt pentru care vom pute spune că varianta Delta a devenit dominantă și în România", a afirmat Valeriu Gheorghiță, la Realitatea PLUS

Întrebat dacă se poate vorbi în termeni de eșec atunci când ne raportăm la campania națională de vaccinare anti-Covid. "Dacă ne-am raporta așa, ar fi un eșec al întregii societăți. Eu, alături de colegi, am făcut tot ceea ce se putea din punct de vedere logistic, organizatori, să oferim oamenilor cât mai multe modalități să se vaccineze în cât mai multe locații, după un mecanism foarte simplu(...). O parte a populației este reticență, e predispusă  la dezinformare și la teorii conspiraționiste. În continuare sunt oameni care nu înțeleg  e important  ne vaccinăm, că vaccinul este singura șansă pentru a combate această pandemie", a arătat șeful CNCAV.

Cât privește posibilitatea introducerii celei de-a treia doze de vaccin anti-Covid și în România, medicul a spus că autoritățile iau în calcul această posibilitate: "Probabil la începutul lunii octombrie (...). Vestea bună în caul perosanleor vaccinate e  se mențin benefiicii pentru forme severe, în ceea ce privește riscul de spitalizare și deces. (...) Trebuie  ne uităm la persoanele vulnerabile (...) Așteptăm recomandarea EMA. Vom începe cu persoanele vulnerabile, probabil și cu personalul medical, apoi am putea începe cu restul pop care a primit vaccinul în urmă cu 6 luni".