MENIU

Valabilitatea certificatelor verzi Covid-19 va fi MODIFICATĂ. Care sunt noile REGULI privind înregistrarea vaccinării cu doza booster

Certificat vaccinare antiCovid / Inquam Photos / Octav Ganea

Decizie importantă luată, astăzi, de Comisia Europeană, care a anunțat că certificatele Covid emise în blocul comunitar vor fi valabile doar 9 luni în absența dozei booster a unuia dintre vaccinurile anti-Covid existente pe piață. 

Regula ar putea fi blocată de o majoritate calificată a guvernelor statelor membre sau de o majoritate simplă în Parlamentul European, însă oficialii de la Bruxelles sunt încrezători că măsura are deja o susținere solidă și că nu va întâmpina, astfel, dificultăți în a fi pusă în practică.

Decizia anunțată de executivul condus de Ursula von der Leyen vine în contextul răspândirii noii variante Omicron mult mai infecțioase a coronavirusului în Uniunea Europeană, la fel ca în restul lumii.

Potrivit reprezentanților Comisiei Europeane, o armonizare a perioadei de valabilitate a certificatelor Covid reprezintă „o necesitate pentru mișcarea liberă și sigură”, oficialii europene susținând, în context, că este nevoie de o coordonare la nivelul UE.

Noua regulă vizează în principal călătoriile din interiorul UE, însă Comisia recomandă ca statele membre să o aplice și la nivel național pentru a oferi "certitudini călătorilor" și a "reduce perturbările”.

Comisia a introdus, de asemenea, o nouă regulă privind înregistrarea vaccinării cu doza booster (doza 3) în certificatul Covid. Drept urmare, o doză booster administrată după schema inițială cu două doze va figura drept „3/3” pe certificat.

Totodată, administrarea dozei booster după o schemă inițială cu o singură doză, ca în cazul vaccinului Johnson and Johnson, va fi înregistrată ca „2/1”.

Până în prezent, la nivelul Uniunii Europene au fost emise 807 milioane de certificate Covid, mai spun reprezentanții Comisiei.

Mai multe articole despre:
comisia europeana certificate covid doza booster