MENIU

Vaccinul Pfizer, autorizat de FDA pentru copiii între 5 și 11 ani - Când începe imunizarea anti-COVID-19 în SUA

Vaccinul Pfizer, autorizat de FDA pentru copiii între 5 și 11 ani din SUA

Statele Unite au autorizat vineri vaccinul Pfizer-BioNTech împotriva COVID-19 pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani. Doar o treime din doza folosită pentru adulți va fi administrată celor mici, a decis Agenția pentru Medicamente (FDA).

O nouă etapă în campania de vaccinare va începe în următoarea perioadă pentru imunizarea a 28 de milioane de copii.

Autorizarea de urgență din partea FDA (Agenția SUA pentru Medicamente) a fost acordată după o analiză atentă a rezultatelor studiilor clinice efectuate de Pfizer pe câteva mii de copii, scrie CNN.

Este primul vaccin împotriva COVID-19 autorizat în Statele Unite pentru copiii mai mici. Marți, 26 octombrie, consilierii echipei de vaccinologie ai FDA au votat cu 17-0 pentru recomandarea vaccinării, alături de o abținere.

FDA a anunțat că 39% dintre copiii infectați cu COVID-19 au vârste între 5 și 11 ani.

„FDA se angajează să ia decizii pe baza rezultatelor științifice în care publicul și comunitatea medicală pot avea încredere”, a declarat într-un comunicat dr. Peter Marks, care conduce departamentul de vaccinuri al FDA, Centrul pentru Evaluare și Cercetare Biologică.

Copiii între 5 și 11 ani din SUA vor fi vaccinați cu o doză din serul Pfizer/BioNTech ce reprezintă o treime din doza obținuită folosită pentru persoanele de 12 ani și mai mari, adică pentru adolescenți și adulți.

Potrivit Pfizer, vaccinul său oferă o protecție de peste 90% împotriva bolilor simptomatice în rândul copiilor, chiar și la o treime din doză, după cum s-a constatat în urma unui studiu clinic. Pfizer a mai spus că speră că doza mai mică va reduce riscul oricăror efecte secundare.

Decizia FDA a fost salutată de Asociația americană de Pediatrie. 

O decizie privind data începerii vaccinării anti-COVID-19 a copiilor între 5 și 11 ani va fi anunțată săptămâna viitoare după ședința CDC (Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA).