MENIU

Vaccinarea OBLIGATORIE a adulţilor a devenit realitate! În ce țară europeană se întâmplă asta și ce AMENZI riscă nevaccinații

Vaccinare antiCovid / Foto: Profimedia

Austria a devenit oficial primul stat european care introduce obligativitatea vaccinării anti-COVID-19 pentru populația cu vârsta de peste 18 ani. În caz contrar, riscă amenzi de până la 3.600 de euro.

Excepție de la regulă fac femeile gravide și alte persoane care nu se pot vaccina din motive medicale. Tot la categoria "excepții" intră și persoanele care au trecut prin boală în ultimele șase luni.

Austria a înregistrat un nou record negativ de cazuri noi în ultimele zile, situație alimentată de varianta Omicron a SARS-CoV-2. Rata de spitalizare a rămas la un nivel redus, ceea ce permite noi măsuri de relaxare, potrivit autorităților de la Viena.

Reamintim că Parlamentul de la Viena a adoptat, pe 20 ianuarie, legea privind obligaţia tuturor adulţilor de a se vaccina împotriva COVID-19, Austria devenind, astfel, prima ţară din Uniunea Europeană care ia o astfel de măsură pentru a lupta împotriva pandemiei, în pofida numeroaselor proteste de stradă, transmite AFP.

Proiectul de lege, anunţat în noiembrie pentru a impulsiona o campanie de vaccinare şovăielnică, a fost aprobat cu o largă majoritate (137 de voturi "pentru", 33 "împotrivă").

În plus faţă de Verzi, partenerii de coaliţie ai conservatorilor, proiectul a fost susţinut şi de conducerea partidelor social-democrat şi liberal.

Singura care s-a opus a fost extrema dreapta, în numele apărării libertăţilor individuale.