MENIU

Vaccinarea anti-COVID-19 la Vama Nădlac II NU se face 24 de ore din 24 - DE CE nu vor să vină medicii arădeni la frontieră

Vaccinarea anti-COVID-19 la Vama Nădlac II NU se face 24 de ore din 24 - DE CE nu vor să vină medicii arădeni la frontieră

Miercuri a început vaccinarea anti-COVID-19 și la fost Vama Nădlac II, dar cu personal și program redus. Centrul de vaccinare de la granița cu Ungaria, unde este cel mai aglomerat punct rutier prin care se intră în România, NU va funcționa însă 24 de ore din 24, din cauză lipsei de medici. Principalul motiv pentru care aceștia nu doresc să vină la frontieră este pentru că nu li se decontează transportul.

Centrul de vaccinare înfiinţate în Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Nădlac II, pe autostrada pan-europeană, a fost deschis, miercuri, cu program și personal redus. Centrul va funcționa doar în intervalul 8.00-20.00. Vaccinarea se va face cu serul de la Johson&Johnson.

„Dorim să dezvoltăm acest centru de vaccinare, pentru că în primă fază va funcţiona după un orar, dar dorim să funcţioneze 24 din 24 de ore. În câteva zile vom deschide un centru şi în Nădlac I", a anunțat prefectul judeţului Arad, Toth Csaba, adăugând că în prezent sunt probleme „minore”: „medici, imprimante, e un pic mai greu la început”. 

Șeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad, Horea Timiş, spune că nu au fost găsiți destui medici pentru a menține centrul de vaccinare deschis 24 de ore din 24 din cauze financiare. Medicii nu doresc să vină să facă naveta până la frontieră, la 40 de kilometri de municipiul Arad, pentru că nu li se decontează transportul. Șeful DSP spune că, pentru un program de 24 de ore, este nevoie să fie dislocat personal medical de la alte centre de vaccinare din judeţ, dar să fie găsit şi cadrul legislativ pentru ca personalul să fie angajat la Primăria Nădlac, pentru a putea fi plătit.

„Centrul din Vama Nădlac II înseamnă o deplasare de 40 de kilometri de la Arad, nu avem o legislaţie să decontăm transport şi este foarte greu de a asigura toate aceste cheltuieli, pentru că un centru decontează doar cheltuielile din ordinul de ministru. Deci apar probleme, noi tot timpul am spus că Aradul este altceva faţă de restul ţării, pentru că suntem DSP-ul cu cele mai multe puncte de intrare în ţară şi cele mai multe fluxuri. Ca atare, noi tot timpul am solicitat derogări sau cazuri speciale, iar acum ne lovim cu o situaţie privind angajările de medici", a explicat șeful DSP Arad, potrivit Agerpres.