MENIU

Va ajunge, de fapt, gazul românesc în Ungaria?

Gaze naturale la Marea Neagră

"În timp ce guvernul maghiar vorbeşte despre faptul că va scăpa de dependenţa de gazul rusesc visând la resursele din Marea Neagră, la Bucureşti s-a creat o adevărată isterie că o mână nevăzută a semnat ceva prin care a trădat interesele naţionale ale ţării. În realitate, adevărul gol-goluţ este că, până astăzi, nimeni nu a semnat niciun acord de vânzare a vreunei singure molecule de gaz din Marea Neagră. Aşa că de unde până unde atâta nebunie?", scrie Vlad Epurescu, într-un editorial publicat de Adevărul.

"Construcţia gazoductului BRUA, cel mai important proiect de infrastructură de pe teritoriul ţării noastre, s-a intersectat cu interesele electorale din Ungaria şi cu interesele meschine din România care nu îşi doresc existenţa acestui proiect.

În timp ce partidele de guvernământ de la Bucureşti sunt ocupate cu lupta anti-justiţie, mă scuzaţi, cu programul de guvernare, guvernul maghiar a aruncat în Dâmboviţa o pastilă efervescentă care nici acum nu s-a dizolvat: tot gazul românesc din Marea Neagră va ajunge, de fapt, în Ungaria, iar noi vom privi cu gura căscată cum maghiarii se vor desfăta cu resursa noastră naturală. Oare?

La Bucureşti, se vorbesc multe şi se spun puţine. Consecvenţi spiritului de turmă, mioritic, la noi s-a împământenit ideea că gazoductul BRUA este un proiect european menit să transporte gazele din Marea Neagră spre Centrul Europei. Mai nou, doar spre Ungaria. Ceea ce este cu totul fals.

Interesul Comisiei Europene este să diversifice resursele naturale de gaze din sudul si estul Uniunii Europene pentru a diminua dependenţa de gazele ruseşti şi pentru a avea o resursă alternativă care să contribuie la scăderea preţului pentru consumatorii finali.

Aşa că finanţarea europeană pentru acest gazoduct este strict şi numai pentru conducta care porneşte din Bulgaria şi care traversează România, Ungaria şi Austria pentru a transporta, din gazoductul TAP, gazele din Azerbaijan venite prin TANAP la graniţa Greciei cu Turcia. Acesta este, de fapt, proiectul creionat de Bruxelles", mai scrie Vlad Epurescu.

Citeşte continuare pe Adevărul

Mai multe articole despre:
Ungaria editorial gaz romanesc BRUA Vlad Epurescu