MENIU

UTILE. Cum să consumi cât mai puțină energie

Consumul de energie urcă facturile până la cer. Foto/Profimedia

Prețurile la gaze și curent au explodat, iar multă lume ia în calcul o reducere drastică a consumului, pentru a face față cheltuielilor. Totuși, există și ale metode pentru a nu da tot salariul pe facturile la energie. 

Iată câteva sfaturi utile:

- Eficiența energetică înseamnă modalităţile prin care putem reduce consumul de energie fără să ne diminuăm confortul acasă şi la locul de muncă. Cea mai mare economie la factura pentru electricitate și gaze se poate face prin izolarea termică a locuinței (termoizolarea pereților, inclusiv a subsolului și acoperișului/terasei conform standardelor în vigoare, montarea de tâmplărie termoizolantă, refacerea instalațiilor de încălzire dacă este cazul)

- Folosește cât mai multă lumină naturală și nu aprinde becurile decât atunci când ai nevoie

- Înainte să pleci din casă sau de la locul de muncă nu uita să stingi toate becurile

Schimbă toate becurile incandescente cu unele economice (fluorescente sau cu LED), care consumă de cinci ori mai puțină energie.

-  Instalați în afara casei sau în zonele intens circulate un senzor de mișcare, ce aprinde lumina numai atunci când acesta detectează mișcare.

Analizează cât de mult consumă electrocasnicele tale (frigider, televizor, mașină de spălat rufe, mașină de spălat vase, fier de călcat, cafetieră, cuptor cu microunde, aspirator, laptop/PC, aparat aer condiționat, etc) și schimbă-le, dacă este cazul, cu unele de clasă energetică superioară (A, A+, A++). Aparatele electrocasnice sunt marcate cu eticheta unitară de energie EU. „A” înseamnă că aparatul are un consum de energie scăzut, iar clasa G reprezintă un consum de energie foarte ridicat.

- Utilizează mașina de spălat doar atunci când s-au strâns suficient de multe haine

- O maşină de spălat îşi reduce consumul de electricitate cu o treime dacă se foloseşte un program de spălare la 40 grade C în loc de 60 grade C

- Stoarcerea rufelor prin centrifugare în maşina de spălat este mai economică la viteze mai mari de rotaţie

- Utilizează uscătorul de rufe doar atunci când este absolută nevoie, deoarece este un mare consumator de energie electrică

- Poziţionaţi frigiderul departe de o sursă de căldură întrucât acesta poate consuma aproape dublu dacă stă aproape de calorifer sau aragaz.

- Dezgheţaţi congelatorul frigiderului în mod regulat deoarece acesta poate consuma până la 30% mai multă energie dacă în el se adună gheaţă

- Vara, deschiderea frecventă a ușii frigiderului înseamnă că motorul său trebuie să consume mai multă energie pentru a aduce temperatura la nivelul stabilit

- Setarea frigiderului la o temperatură foarte joasă nu face decât să îl solicite și mai mult fără să facă legumele din interior mai proaspete

- Electronicele, precum televizorul și calculatorul, consumă curent și în modul stand-by (ledul aprins înseamnă că aparatul continuă să consume energie electrică). Scoate din priză aparatele consumatoare de curent în caz de neutilizare, pentru a evita consumul în stand-by. Folosește prize programabile sau prelungitoare cu întrerupător pentru deconectarea uşoară a aparatelor care au funcţia stand-by. Televizorul, calculatorul sau orice alt aparat electronic lăsat în stand-by consumă între 40% şi 70% din energia pe care ar consuma-o dacă ar fi aprins.

Tableta, telefoanele mobile și laptopul consumă curent chiar și după ce bateriile sunt încărcate. Așa că nu uita să scoți încărcătoarele din priza după ce acestea sunt încărcate.

Asigură-te că aparatul de aer condiționat nu consumă mai mult decât este necesar. De asemenea, ai grijă să setezi aparatul astfel încât să funcționeze pe poziția economic.

Sursa: ACUE.ro