MENIU

„Uterul nostru nu e profitul vostru!” – Protest de 8 martie în Piața Victoriei. Revendicări: drepturile reproductive ale femeilor. FOTO

Protestul din Piața Victoriei. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Un protest inedit a avut loc astăzi, de ziua femeii, în fața clădirii Guvernului. Prin organizarea acestei manifestații, participanții au dorit să averizeze că „drepturile reproductive ale femeilor din România sunt în pericol”.

Organizat de Ziua Internațională a Femeii, protestul a fost denumit „Uterul nostru NU e profitul vostru!” și a început la ora 12:00. Manifestanții au afișate mesaje precum: „Suntem strigătul femeilor care nu mai sunt”, „Avortul este un serviciu esențial de sănătate publică” sau „Reproducerea nu e marfă!”. Imaginile ne-au fost furnizate de fotograful Octav Ganea.

Pe pagina de Facebook a evenimentului organizatorii arată că protestul se desfășoară cu scopul de a „condamna orice inițiativă care rezultă în 𝗹𝗶𝗺𝗶𝘁𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗱𝗿𝗲𝗽𝘁𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗳𝗲𝗺𝗲𝗶𝗹𝗼𝗿 de a decide cu privire la propriul corp. Ieșim în stradă pentru a atrage atenția asupra efectelor devastatoare pe care astfel de măsuri le pot avea asupra integrității și autonomiei femeilor, dar și asupra familiilor, comunităților și societății în ansamblul său”.

Participanții au amintit la protest și de femeile care au murit în urma adoptării Decretului 770/1996. 

„Ne opunem vehement oricărei inițiative de restrângere a dreptului la avort, precum cele din ultimii ani. Am dobândit acest drept cu sângele miilor de femei moarte în urma avorturilor clandestine din anii 1966 - 19890 – nu ne vom întoarce acolo. Nu ne vom lăsa corpurile și nici drepturile câștigate să ne fie luate. Mamele, mătușile și bunicile noastre au trecut prin anii sângeroși ai decretului 770/1966 - vocea lor nu va fi înecată, istoria lor nu va fi uitată. Orice formă de îngrădire a accesului la avort reprezintă o formă de violență împotriva femeilor”, mai spun organizatorii.

Care au fost revendicările protestatarilor

Organizatorii protestului au postat pe pagina de socializare menționată o listă de revenidcări. Dintre acestea, cităm:

- Decontarea procedurii întreruperii de sarcină la cerere prin bugetul Fondului Național Unic de Asigurări de Sănătate;

- Introducerea acordării de servicii de avort la cerere în procedura de acreditare a spitalelor cu secții de obstetrică ginecologie și monitorizarea acordării procedurii de întrerupere de sarcină (la cerere și terapeutică);

- Stabilirea la nivel național a unui protocol privind întreruperile de sarcină (la cerere, medicamentoase și terapeutice) care să conțină specificații clare privind situațiile în care se poate refuza o pacientă, privind procedura în sine, drepturile și obligațiile părților etc;

- Gratuitatea testării HPV și vaccinare gratuită anti-HPV inclusiv pentru persoanele de sex feminin până în 40 de ani;

- Introducerea în programa școlară pentru ciclul primar a unei materii numite "Educație Relațională" adaptată vârstei care să includă informații despre societate, sănătate publică, egalitate de gen, diversitate, dezvoltare emoțională și relații umane.