MENIU

USR-PLUS cere CCR să dezbată mai devreme sesizarea privind moțiunea de cenzură, pentru deblocarea crizei politice

USR PLUS, solicitare urgentă la CCR

USR-PLUS cere Curții Constituționale să dezbată mai repede sesizarea privind moțiunea de cenzură.

USR PLUS a transmis preşedintelui Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, o solicitare oficială de preschimbare a termenului stabilit pentru dezbaterea sesizării privind moţiunea de cenzură, "astfel încât o decizie să fie luată rapid şi să nu dureze şi mai mult blocajul existent", a informat, luni, formaţiunea politică.

În solicitare, parlamentarii USR-PLUS amintesc că, deși moțiunea a fost citită în Plen, nu a fost dezbătută și votată în termenul prevăzut de lege.
CCR are obligația de a rezolva conflictul, iar o întârziere nu face decât să golească de conținut instrumentul democratic al moțiunii de cenzură, mai subliniază USR-PLUS.

”Blaturile din Parlament blochează un drept constituţional al senatorilor şi deputaţilor doar pentru ca actualul premier să fie menţinut în funcţie până după Congresul PNL. Solicităm Curţii Constituţionale să nu se implice în acest atac la democraţie şi să revină asupra termenului pentru dezbaterea sesizării privind moţiunea de cenzură”, se mai arată în comunicat.

”Am solicitat Curţii Constituţionale să judece cu celeritate sesizarea de neconstituţionalitate formulată de Guvernul României. Articolul 113 din Constituţie stipulează foarte clar că moţiunea trebuie dezbătută şi votată după 3 zile de la citirea ei. Consider că termenul de 28 septembrie este prea îndepărtat, iar instrumentul juridic al moţiunii de cenzură este, astfel, golit de conţinut. Din acest motiv am cerut devansarea acestei date pentru una cât mai curând posibilă”, a precizat și preşedintele Senatului, Anca Dragu.

Cererea vine în contextul în care CCR a decis că va judeca sesizarea depusă de Guvern privind existența unui conflict juridic între Executiv și Parlament pe tema moțiunii de cenzură în 28 septembrie, după congresul PNL programat în 25 septembrie.

Mai multe articole despre:
usr plus ccr motiune de cenzura