MENIU

Ursula von der Leyen, precizări despre explozia prețurilor la gaze și curent. Măsuri anunțate la nivel european

Ursula von der Leyen. Foto: Inquam / Octav Ganea

Ursula von der Leyen a anunțat luni, la București, că problema privind scumpirea gazului și a energiei este analizată la nivel european și a precizat că vor fi găsite soluții comune pentru protejarea gospodăriilor cu venituri mici și a firmelor. 

Primele măsuri ar putea fi anunțate săptămâna viitoare. 

”În momentul de față suntem în curs de a analiza motivele acestor creșteri. Avem de-a face cu un fenomen global, nu afectează doar Europa. 
Există mai multe componente care stau la baza creșterii. 
În timpul pandemiei și al stării de urgență, economia nu a crescut, iar cererea a scăzut drastic. Acum e o cerere enormă pentru gaze, în special din Asia, ceea ce duce la creștere. 
O altă componentă este că furnizorii nu reacționează suficient de rapid. 
Prețurile la energie nu includ doar prețurile la gaze, ci și cele la energia regenerabilă, unde avem prețuri bune. Acestea au scăzut în timp, ceea ce arată că este calea de urmat.

Sunt foarte bucuroasă că prietenii noștri norvegieni au anunțat că vor crește stocurile pe termen scurt. Sper de asemenea că Rusia va face același lucru”, a spus Ursula von der Leyen.

Citește și: ”Ursula von der Leyen: Decizia legată de convingerea oamenilor de a se vaccina ține de competența națională. E nevoie de comunicare”

Președintele Comisiei Europene a anunțat că săptămâna viitoare, la reuniunea informală a Consiliului din Slovenia, se va discuta despre acest subiect. 

”UE va veni cu propuneri, cum putem ajuta gospodăriile cu venituri mici și firmele. Presiunea din partea a 450 de milioane de cetățeni ar trebui să ne ajute să găsim o soluție împreună”, a adăugat liderul european. 

Luni, Ursula von der Leyen a făcut o vizită oficială la București, în cadru căreia a anunțat aprobarea Planului Național de Redresare și Reziliență.