MENIU

Ursul de la Mândra rămâne prizonier

Reprezentanţii Rezervaţiei de Urşi de la Zărneşti au încercat în zadar să elibereze ursul ţinut captiv într-o cuşcă de şase metri pătraţi în comuna Mândra din judeţul Braşov. Animalul trăieşte pe o platformă agricolă, printre tractoare şi combine, dar proprietarul lui nu vrea să se despartă de animal.

Ursul are cinci ani. Proprietarul l-a cumpărat în 2005 de la circul din Oradea. Acesta recunoaşte că nu are autorizaţie pentru creşterea animalului, dar promite că îi va asigura alte condiţii de viaţă pentru că nu vrea să se despartă de el.

"Când va pleca, va pleca împreună cu mine în padure, îi dau drumul, pe care-l prinde, e treaba lui", a spus proprietarul ursului.

"Concluzia e că ursul nu e ţinut în conditii normale pentru specia respectivă şi că trebuie mutat în altă locaţie", a declarat Petru Nechifor, comisar la Garda de Mediu.

"De luat nu ştiu cand îl voi lua, decât prin hotărâre judecătorească şi ceea ce voi face de mâine, mă voi adresa Parchetului", a spus Cristina Lapis, reprezentant Rezervaţia de Urşi Zărneşti.

Autorităţile nu au putut duce animalul la Zărneşti pentru că nu au avut o decizie judecătorească de confiscare. În Rezervaţia de la Zărneşti trăiesc 20 de urşi, aduşi din grădini zoologice sau circuri unde trăiau în condiţii impropii.
Mai multe articole despre:
prizonier Zărneşti urs