MENIU

Urmează zile de foc în Parlament! Soarta Guvernului Orban, decisă luni, la votul moțiunii de cenzură

Guvernul României Foto: Inquam Photos

Moţiunea de cenzură iniţiată de PSD va fi dezbătută şi votată în ultima zi a sesiunii extraordinare, pe 31 august, de la ora 14,00, a decis conducerea Parlamentului.

 

Birourile permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului au decis, joi, programul dezbaterii moțiunii de cenzură iniţiată de PSD. Decizia este luata de conducerea Parlamentului după ce președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat cu o zi în urmă, pe pagina sa de socializare că înlăturarea Guvernului Orban va avea loc luni, 31 august.

Astfel moţiunea de cenzură iniţiată de PSD va fi dezbătută şi votată în ultima zi a sesiunii extraordinare, pe 31 august, de la ora 14,00.

Președintele PSD a anunțat miercuri, pe Facebook, că moțiunea de cenzură a PSD împotriva Guvernului Orban va fi votată luni, 31 august: „Guvernul Orban trebuie să plece", a scris  Marcel Ciolacu pe contul său de Facebook.

PSD a depus pe 17 august la Parlament, moţiunea de cenzură - „Guvernul PNL - De la Pandemie la pande-mită generalizată”.

În textul semnat de 205 senatori și deputați social-democrați se susține că reprezentanții Guvernului și-au pierdut iremediabil credibilitatea în modul în care au gestionat pandemia iar România este o „ţară în derivă”.

Guvernul a atacat la Curtea Constituțională depunerea moțiunii de cenzură. Curtea Constituţională a stabilit ca, până la 1 septembrie,  Guvernul și Parlamentul să trimită punctele de vedere privind sesizarea legată de moțiunea de cenzură depusă de Executiv. 

Ultimele calcule înaintea votului decisiv pentru Guvernul liberal condus de Ludovic Orban

PSD, ALDE, Pro România și PPU-sl au anunțat că votează moțiunea de cenzură împotriva Guvernului liberal condus de Ludovic Orban.

PMP și USR-PLUS au anunțat că nu vor vota pentru căderea Guvernului.

Pro România, aliatul din ultimele luni al PSD-ului, deși nu este de acord cu dezbaterea și votul în afara unei sesiuni ordinare, a anunțat că va vota pentru căderea Guvernului liberal.  

UDMR a anunțat deja că o decizie va lua chiar înaintea dezbaterii moțiunii, dar liderul Kelemen Hunor a avansat deja strategia pe care o vor urma. Acesta a spus că nu este exclus ca parlamentarii Uniunii să se abțină de la vot. „Avem o mie de motive să dăm jos Guvernul, însă nu vrem să fim scoşi vinovaţi pentru morţi şi bolnavii de COVID-19”, a declarat acesta, marți, într-un interviu acordat unei publicatii. 

PSD are împreună cu ALDE aproape 214 voturi, la care se adaugă cele 23 de voturi de la PRO România, 3 voturi ale parlamentarilor neafiliați și posibilele  8-9 voturi venite din partea minorităților naționale. Pentru ca moțiunea să fie adoptată este nevoie de 233 de voturi. 

Ar fi pentru a doua oară când un guvern condus de Ludovic Orban este demis printr-o moțiune de cenzură, într-un singur an. 

Primul Cabinet Orban a căzut, după patru luni de mandat, în primăvara acestui an, înainte de declararea epidemiei de coronavirus. 261 de parlamentari au votat, pe 5 februarie, „pentru” trecerea moțiunii de cenzură „Guvernul Orban/PNL - privatizarea democraţiei româneşti”, iniţiată de PSD.