MENIU

Urmările Brexitului: Premierul Irlandei de Nord DEMISIONEAZĂ

Irlanda de Nord rămâne fără premier

Premierul unionist al Irlandei de Nord, Arlene Foster, a anunțat, miercuri, că va demisiona din fruntea guvernului în iunie, în urma tensiunilor din partidul său legate de consecințele Brexitului asupra provinciei britanice, care vizează în special controalele vamale. 

Arlene Foster, cheia negocierilor privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, a anunțat că va demisiona și de la șefia partidului său, DUP, în mai. 
”Odată ce va fi ales, voi colabora cu noul lider la aranjamentele pentru tranziție”, a declarat aceasta. 

Anunțul vine într-un moment dificil pentru Irlanda de Nord, unde Brexitul a creat mari tensiuni după trei decenii de violență între catolici, care sunt în favoarea reunificării cu Irlanda, și protestanții care sunt în favoarea coroanei britanice. Violențele s-au soldat cu aproximativ 3.500 de morți până la acordul de pace de Vinerea Mare, din 1998.

Fidelă coroanei britanice, Arlene Foster (50 de ani) a revenit în funcția de prim-ministru al Irlandei de Nord în ianuarie 2020, după ce a fost nevoită să renunțe la funcție fiind implicată într-un scandal privind gestionarea subvențiilor pentru energiile regenerabile .

În timpul negocierilor privind Brexit, în calitate de lider al DUP în Parlamentul Londrei, unde a asigurat o majoritate fragilă în guvernul condus de Theresa May, a influențat negocierile cu Bruxelles, partidul cerând o separare clară cu UE. După victoria covârșitoare a conservatorilor lui Boris Johnson la alegerile legislative din 2019, care au pus capăt rolului DUP, Foster nu a putut împiedica însă stabilirea controalelor vamale între Irlanda de Nord și Marea Britanie, potrivit hotnews.