MENIU

Universitatea Bucureşti critică ordonanţa privind renunţarea la un titlu ştiinţific

<p>Anunţ de la ultimă oră. Ce păţesc profesorii universitari care nu au obţinut titlu de doctor</p>

Universitatea Bucureşti (UB), la care premierul Victor Ponta a devenit doctor în drept, critică virulent ordonanţa de guvern ce permite oricărui deţinător de titlu ştinţific să renunţe la acesta şi spune că se va adresa Avocatului Poporului, în vederea sesizării Curţii Constituţionale.

"Universitatea din Bucureşti îşi exprimă public dezacordul faţă de prevederea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 94/2014 care permite deţinătorilor unui titlu ştiinţific să renunţe la titlul în cauză printr-o simplă solicitare adresată Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice. Posibilitatea renunţării de către deţinător la un titlu ştiinţific va genera un precedent ce aruncă în derizoriu procesul educaţional şi promovează un comportament iresponsabil şi lipsit de etică faţă de studiile universitare. Considerăm că articolul I punctul 12 al OUG 94/2014 destabilizează educaţia superioară prin alternativa ca deţinătorul unui titlu ştiinţific să se sustragă, din motive subiective, unui angajament instituţional obiectiv, care a angrenat un întreg ansamblu de resurse umane şi financiare", se arată într-un comunicat semnat de conducerea UB şi remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.

Tot UB consideră că prevederea din ordonanţă ce permite oricărui deţinător de titlu ştinţific să renunţe la acesta "creează premise care favorizează eludarea procedurilor de investigare de către organismele abilitate (comisiile de etică ale universităţilor, Consiliul Naţional de Etică etc.) a lucrărilor asupra cărora planează suspiciuni referitoare la buna conduită în cercetarea ştiinţifică". În plus, susţine UB, o astfel de reglementare "poate aduce grave prejudicii în practica eticii cercetării".

Pe de altă parte, Universitatea se declară surprinsă de faptul că, la fel în cazul altor modificări aduse Legii educaţiei, instituţiile de învăţământ superior nu au fost consultate în privinţa elaborării acestei ordonanţe de urgenţă.