MENIU

Uniunea Europeană a anunțat suma strânsă pentru un vaccin anti-COVID-19. Cu cât a contribuit România

coronavirus

Suma strânsă la teledonul mondial pentru descoperirea unui vaccin şi tratamente împotriva infectării cu noul coronavirus este de 7,4 miliarde de euro, puțin mai mică decât cea sperată de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. România se numără printre statele care au donat destul de puțin.

 

Deşi s-au realizat angajamente de 7,4 miliarde de euro, Ursula von der Leyen a afirmat că va fi nevoie de „mult mai mult” în lunile care vor urma. „Sprintul de astăzi este un început grozav pentru maratonul nostru”, a mai spus Ursula von der Leyen după teledonul de trei ore deschis statelor, organizaţiilor, filantropilor şi celebrităţilor din lumea întreagă. Fondurile strânse în urma evenimentului vor fi folosite pentru cercetarea, fabricarea și distribuirea unui posibil vaccin și tratament împotriva COVID-19.

„Am reușit să ne unim împotriva coronavirusului! Pandemia afectează toate țările din lume. A adus tristețe, durere și suferință pentru milioane de oameni. A pus o tensiune imensă asupra sistemelor de sănătate și de bunăstare, dar a reușit să scoată la iveală și ce este mai bun în omenire. (...)  Împreună, am strâns 7,4 miliarde de euro în fonduri pentru dezvoltarea diagnosticării, tratamentelor și unui vaccin și pentru a le face accesibile pentru toți oamenii din lume. Iar acesta este doar începutul. După guverne, societatea civilă și oamenii de peste tot în lume trebuie să se alăture într-o mobilizare globală a speranței și hotărârii. Aceasta este adevărata putere a unității și umanității. Lumea este unită împotriva coronavirusului și lumea va câștiga!”, a transmis Comisia Europeană într-o postare pe Facebook.

Până marți, pandemia de coronavirus a ucis peste 253.000 de oameni în toată lumea, bilanțul infectărilor ajungând la 3.673.387. Dintre aceștia, o treime se vindecaseră până marți - 1.211.216 de oameni. Cele mai afectate rămân Statele Unite, cu 1,21 milioane de oameni infectați, dintre care 70.129 au murit, dar și continentul european, cu 1,48 de milioane de cazuri de infectări, dintre care 142.794 de decese.

S-a strâns mai puțin decât spera șefa Comisiei Europene. Maratonul mondial pentru descoperirea unui vaccin şi tratamente împotriva infectării cu noul coronavirus a început luni, 4 mai, la Bruxelles. Guverne, filantropi, şefi de companii şi celebrităţi au fost invitaţi să participe la o colectă mondială de fonduri. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat săptămâna trecută că speră să se strângă cel puțin 8 miliarde de dolari, adică 7,5 miliarde de euro.

„Lumea a dat dovadă de o unitate extraordinară pentru binele comun. Și Europa a adus o contribuție semnificativă. Avem 7,4 miliarde de euro astăzi și - cursul de schimb ne este favorabil - echivalentul a peste 8 miliarde de dolari. Team Europe, adică Uniunea Europeană și statele sale membre - au contribuit cu peste 4 miliarde de euro. Cred că acesta este un semnal puternic de solidaritate și unitate. Va fi o luptă lungă, globală, iar Uniunea Europeană își asumă responsabilitatea", a transmis Ursula von der Leyen.

Țările care au contribuit cu cele mai mari sume pentru vaccin anti-COVID-19 

Comisia Europeană a început „maratoul online” prin anunţarea unei contribuţii de un miliard de euro.

Statele europene sunt printre cele mai mari contributoare: Franța a donat 1,5 miliarde de euro, Regatul Unit - 547 de milioane, Germania - 525 milioane. Și din Asia au venit donații mari:  Japonia - 762 de milioane de euro, Coreea de Sud și China - fiecare câte 46 de milioane de euro.

SUA nu au participat și au minimalizat această iniţiativă, calificând-o drept o conferinţă „printre atâtea altele”, anunțând că vor acţiona singure, potrivit Agerpres.

România a donat 200.000 de euro pentru descoperirea unui vaccin anti-COVID-19

România nu se numără printre statele care au donat mai mulți bani. Țara noastră se află în partea opusă a clasamentului donațiilor. România a contribuit cu doar 200.000 de euro, înaintea Bulgariei, Letoniei și Estoniei, care au dat fiecare  câte 100.000 de euro. Serbia și Ungaria au donat 2 milioane de euro, respectiv 750.000 de euro. Grecia a donat 3 milioane de euro, Croația - un milion de euro.