MENIU

Ungaria acuză folosirea statului de drept ca ”șantaj politic” în UE

Judit Varga. Foto: Facebook

Ministrul ungar al Justiției, Judit Varga, a criticat, luni, folosirea statului de drept ca instrument de șantaj în UE pentru diverse scopuri politice. În acel moment, statul de drept se termină, a subliniat membrul guvernului de la Budapesta. Declarația a fost făcută în contextul discuțiilor privind condiționarea alocării fondurilor europene de respectarea statului de drept în țările care fac parte din blocul comunitar. 

Ungaria recunoaște importanța statului de drept, a subliniat ministrul Justiției, însă introducerea sancţiunilor financiare fără precizarea standardelor care trebuie îndeplinite duce la dispariție acestuia. Judit Varga a amintit și că, în momentul aderării la UE, statele membre nu au acordat astfel de prerogative Comisiei Europene.

Ministrul ungar al Justiției a subliniat că statul de drept nu poate fi evaluat decât prin dialog, acesta nefiind un concept exact, iar condiția este ca țările membre să se respecte reciproc. Varga susține și că, în ultimii ani, opiniile guvernelor naționale nu au primit la fel de multă atenție precum pseudo-dovezile construite în baza aprecierilor făcute de mai multe ONG-uri.

Alături de Polonia, Ungaria a amenințat că va bloca viitorul buget multianual al UE şi al Fondului European de redresare post-pandemie dacă vor fi introduse condiţionalităţi privind statul de drept, amintește Agerpres.