MENIU

Unde s-a auzit pentru prima dată în comunism actualul imn al României

30 de ani de la revolta anticomunistă din 15 Noiembrie 1987, marcaţi la Troiţa de Spitalul Judeţean, locul în care s-a auzit pentru prima dată actualul imn al României. 

La trei decenii de la revolta anticomunistă din 15 Noiembrie 1987, braşovenii i-au omagiat pe cei care au avut curajul pentru prima dată în România să iasă în stradă şi să strige „Jos comunismul!” şi „Jos dictatura!”.

La Troiţa de la Spitalul Judeţean, ca în fiecare an, au fost depuse coroanele de flori în memoria celor care şi-au pierdut viaţa de atunci şi până acum şi ca un semn de omagiu faţă de actul de eroism de care au dat dovadă muncitorii de la Steagu Roşu, scrie bzb.ro

Preşedintele Asociaţiei 15 Noiembrie 1987, Marius Boeriu, a depănat şirul evenimentelor aşa cum s-au petrecut ele în urmă cu 30 de ani şi a subliniat importanţa revoltei muncitorilor braşoveni.

Ceremonialul religios a fost condus de Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza, iar alături de novembrişti au fost şi reprezentanţii autorităţilor locale. „Cinstire eroilor, recunoştinţă veşnică braşovenilor pentru curajul lor de a ieşi în stradă împotriva dictaturii comuniste!”, a transmis preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea.

"A fost atunci flacăra Revoluţiei din 1989", a spus prefectul Marian Rasaliu. „Populaţia nu a mai putut suporta foametea care era atunci. Știu ce a fost atunci, pentru că am trăit acele momente, le respect şi am un foarte mare respect faţă de cei care, atunci, în acei ani de teroare au avut curajul să iasă în stradă. Unii dintre ei nu mai sunt. Și-au luat viaţa în propriile mâini şi au încercat să schimbe sistemul”, a precizat acesta.