MENIU

Undă verde pentru vaccinul Pfizer și în Iordania, unde infectările cu noul coronavirus cresc rapid

Iordania va primi vaccinul coronavirus Pfizer anti COVID-19 până în luna februarie a anului viitor. Astfel, autoritățile speră că se va putea acoperi imunizarea unui procent de cinci la sută din populație, în condițiile in care Iordania se confruntă cu un număr mare de infectări cu noul coronavirus în ultimele luni.

 

Anunțul a fost făcut de ministrul iordanian al Sănătății, Nathir Obeidat. El a adăugat că toate vaccinurile aprobate sunt sigure și că niciunul dintre aceste tratamente nu va fi utilizat fără aprobarea Agenției pentru Alimente și Medicamente din Iordania, relatează arabnews.com.

Agenţia iordaniană pentru produse alimentare şi medicamentoase (JFDA) a anunţat că a acordat o licenţă de urgenţă în vederea folosirii vaccinului Pfizer în Iordania. Au fost încheiate toate etapele în vederea acordării licenţei în vederea aprobării şi distriburii vaccinului în ţară, a declarat pentru agenţia iordaniană de presă Petra directorul general al JFDA Nizar Mheidat.

Un studiu este în curs pentru a permite utilizarea şi a altor vaccinuri fabricate de către două societăţi specializare, anunţă el.

Autorităţile sanitare iordaniene au anunţat contracte cu laboratorul britanic AstraZeneca şi american Johnson & Johnson.

Potrivit planului autorităților iordaniene, acest vaccin va fi distribuit pentu 20 la sută din populație în 11 etape, a declarat Wael Hayajneh, oficial în domeniul sănătății. În prima etapă vor fi vaccinați oamenii de peste 60 de ani, cei care lucrează in domeniul sănătății, în prima linie, persoanele cu afecțiuni cronice, forțele de securitate și factorii de decizie.

Personalul medical și persoanele în vârstă care vor primi vaccinul se vor înregistra online, cu notarea numelui, a numărului de identificare național și a locului de domiciliu.

Ministrul Sănătății spune că numărul infecțiilor cu coronavirus al Iordaniei a scăzut cu 35%, precum și al cazurilor grave de COVID-19. Drept urmare, reluarea învățământului cu prezența fizică în sălile de clasă este încă în așteptare și că va fi făcut un anunț în următoarele săptămâni.

Până marți, potrivit datelor centralizate de Worldometers, Iordania, o ţară cu aproximativ zece milioane de locuitori, a raportat 262.477 de infectări cu noul coronavirus şi 3.407 de morţi din cauza COVID-19. 

Ministrul Nazir Obeidat a mai anunţat că Iordania se va coordona cu Emiratele Arabe Unite pentru a procura vaccinul chinezesc, atunci când va fi autorizat, pentru a fi utilizat urgent.