MENIU

Una caldă, alta rece. Veste proastă despre pensiile românilor

<p>Pensii impozitate din nou</p>

Veștile bune ale guvernării PSD-ALDE legate de majorările de pensii vin la pachet cu o veste nu tocmai roză. Noul program de guvernare nu mai vorbește nimic de scutirea de impozit la pensiilemai mici de 2.000 de lei.

Cel mai târziu la 1 octombrie 2017 se va schimba legislația sistemului de pensii, se arată în noul program de guvernare. În plus, punctul de pensie va ajunge până în 2020 aproape dublu față de cât era la începutul anului.

Dar, în aceste condiții, trebuie să știți că toate pensiile vor fi impozitate, astfel că din noul program a dispărut acea neimpozitare a pensiilor sub 2.000 de lei și impozitare cu doar 10% a celor peste această valoare.

"Echitatea trebuie să fie și pentru pensionari, alături de salariați și celelalte categorii sociale. De aceea punctul de pensie va crește în următorii ani, astfel: la 1 iulie 2017 acesta va fi 1.000 de lei, la 1 iulie 2018 va fi 1.100 de lei, la 1 aprilie 2019 va fi 1.265 de lei, la 1 aprilie 2020, de 1.400 de lei și la 1 octombrie 2020, de 1.775 de lei", se arată în programul noului guvern.

"O schimbare majoră mi se pare cea cu pensiile, aici riscurile sunt foarte mari, de impact asupra bugetului, pentru că, cel puțin o perioadă, va apărea un dezechilibru major între obligațiile bugetului de a plăti în continuare pensiile pe sistemul vechi și faptul că nu va mai avea încasări pe motiv că toate contribuțiile vor fi vărsate în altă parte", a declarat pentru Libertatea, Aurelian Dochia, analist economic.

Aici impactul bugetar este semnificativ într-o situație în care deja bugetul de pensii are un deficit anual destul de mare, iar asta e de ani buni.

Mai multe articole despre:
pensii impozite