MENIU

Un vasluian a fost singurul deținut din Groenlanda. A refuzat să părăsească închisoarea, așa că a fost angajat ca gardian

Un fost deținut român din Groenlanda a ajuns gardianul închisorii

Pățania unui român în Groenlanda este demnă de un film de comedie. Acesta a reușit în anul 2019 să devină ”caz unic” în teritoriul autonom care se află în componența Regatului Danemarcei, cea mai mare insulă a lumii, cu o suprafață de zece ori mai mare decât România. 

Compatriotul nostru a fost unicul deținut din penitenciar și i-a plăcut atât de mult încât a refuzat să plece. Confruntați cu o astfel de situație, autoritățile de pe insulă l-au făcut gardian.

Pe insula acoperită de gheață din Groenlanda, trăiește toată populația țării într-o suprafață cât un județ românesc. Capitala, Nuuk, este un oraș mic, cu 15.000 de locuitori, și este cunoscută pentru micul său aeroport, hotel, bancă, judecător, procuror și 4 polițiști. Într-un incident neobișnuit, în anul 2019, acest oraș a fost gazda unui condamnat din România, pe nume Costel Buliga din Vaslui.

Povestea lui Costel Buliga începe atunci când a fost găsit vinovat de comiterea infracțiunii de furt calificat și condamnat la șase luni de închisoare. După ce și-a executat sentința, lucrurile au luat o întorsătură neașteptată. Buliga a refuzat să părăsească hotelul care servea drept închisoare improvizată în Groenlanda.

Hotelul dispunea de patru camere destinate deținuților, dotate cu televizoare și toate condițiile necesare pentru un trai decent. Românul s-a obișnuit cu confortul, căldura și mâncarea bună din închisoare și a hotărât să rămână acolo, pe principiul „Fii cuminte să nu te dea afară”. Autoritățile groenlandeze au fost nevoite să respecte drepturile fundamentale ale omului și nu l-au putut obliga să părăsească locația.

Într-o încercare de a găsi o soluție de compromis, autoritățile au decis să-l angajeze oficial pe Costel Buliga ca gardian și om de serviciu în cadrul închisorii improvizate. Astfel, el continuă să trăiască în aceeași locație, care în mare parte este goală.

Mai multe articole despre:
roman vaslui detinut inchisoare groenlanda