MENIU

Un sistem de detectare a materialelor nucleare și radioactive, inaugurat la Aeroportul Henri Coandă

Un sistem de detectare a materialelor nucleare și radioactive, inaugurat la Aeroportul Henri Coandă

Toate mărfurile care trec prin Aeroportul internaţional Otopeni, fie pentru a ieşi din ţară, fie pentru a intra în România, vor fi scanate pentru a nu conţine materiale nucleare sau radioactive. Sistemul de detecţie a fost inaugurat miercuri la terminalul Cargo al aeroportului.

Investiţia, de peste 20 de milioane de dolari, a fost asigurată integral de Statele Unite, în cadrul Parteneriatului strategic România – SUA. Sistemul de control anti-nuclear va fi utilizat de Poliţia de Frontieră.

Până acum, controlul antinuclear la Aeroportul Otopeni se făcea doar prin sondaj, cu detectoare mobile. De acum înainte, el se va efectua asupra tuturor vehiculelor care duc marfă spre avioanele cargo sau care aduc marfă de la acestea. Controlul se va face automat, în timp real. Dacă se detectează o sursă radioactivă, vehiculul suspect va fi tras pe o rampă special amenajată. Un poliţist de frontieră va executa un control cu detectorul manual, care va indica nivelul exact de radiaţii precum şi natura sursei nucleare. În acelaşi timp, va fi anunţată Comisia Naţională de Control al Activităţilor Nucleare (CNCAN), care va trimite la aeroport un autolaborator.

Angajaţii CNCAN vor prelua sursa radioactivă, într-un container special, şi o vor transporta la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară (IFIN) de la Măgurele.

Sursa: romanialibera.ro

Mai multe articole despre:
investiţie radioactiv