MENIU

Nici vorbă de jihadişti sau extremişti! Lovitură de teatru în cazul atentatului de la Dortmund

Atentat Dortmund

Poliţia germană a arestat vineri dimineaţă un cetăţean cu dublă naţionalitate, germană şi rusă, suspectat că ar fi pus bomba lângă autocarul echipei de fotbal Borussia Dortmund, săptămâna trecută. Adevăratul motiv al atentatului este halucinant.

Suspectul cu dublă naţionalitate, rusă şi germană, are 28 de ani şi este acuzat de tentativă de crimă şi producerea de explozii soldate cu o vătămare gravă, potrivit procurorului-şef al Germaniei.

Şocante sunt însă motivele care au stat în spatele aparentului atentat terorist. Poliţia a investigat iniţial pista jihadistă, iar ulterior a suspectat că bombele au fost puse de fanaticii de extremă dreaptă.

Ambele ipoteze s-au dovedit însă false, iar motivul real al atentatului se pare că este unul financiar.

Rusul Serghei W, din localitatea Tubingen, de lângă Stuttgart, a vrut de fapt să se îmbogăţească de pe urma unor acţiuni bursiere pe care le deţinea şi a căror valoare a crescut imediat după exploziile provocate înaintea partidei de fotbal.

Rusul şi-a mascat intenţiile printr-o scrisoare în care revendica atentatul în numele unor fanatici islamişti, însă Poliţia germană a simţit că povestea este cusută cu aţă albă.

Falsul terorist era de fapt un speculator al pieţelor financiare, potrivit The Independent. Rusul ar fi câştigat o mică avere după ce acţiunile echipei din Dortmund au scăzut în urma atacului, iar el deţinea 15.000 acţiuni de tip "put options". 

"O scădere semnificativă a preţului la acţiuni ar fi scăzut dacă un jucător sau mai mulţi ai formaţiei Borussia Dortmund ar fi fost răniţi sau chiar ucişi în urma exploziei", au declarat procurorii.

Cu 10 zile în urmă, trei încărcături explozive au fost detonate în apropierea autocarului echipei Borussia Dortmund, la scurt timp după ce autobuzul a părăsit hotelul unde a fost cazată formaţia.

Autobuzul a plecat de la hotel îndreptându-se către stadionul ("Signal Iduna Park") aflat la zece kilometri distanţă şi, în scurt timp, "trei încărcături explozive au fost detonate".

În urma exploziilor, a fost rănit fundaşul internaţional spaniol al echipei Borussia, Marc Bartra, în vârstă de 26 de ani, care a fost transportat la spital cu răni la mâna. Bartra a fost operat la braţ, în noaptea de marţi spre miercuri.

Săptămâna trecută, poliţia germană a mai făcut o arestare legată de atentat dar a declarat că nu a găsit "niciun element" care să îl lege pe suspectul islamist reţinut de exploziile care au avut loc marţi lângă autocarul echipei de fotbal Borussia Dortmund.

Mai multe articole despre:
Borussia Dortmund atentat dortmund