MENIU

Un român a inventat ambalajul natural şi biodegradabil

Dan Vodnar

Un cercetător de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj a inventat şi brevetat un tip de ambalaj special pentru alimente fabricat dintr-un material sută la sută natural. Carnea sau brânzeturile păstrate în acest ambalaj nu sunt contaminate cu niciun compus chimic, spune acesta. În plus, este biodegradabil. 

De câţiva ani, Dan Vodnar face cercetare în domeniul alimentar şi al biotehnologiilor. Ambalajul antimicrobian pe care l-a conceput e format din polimeri naturali extrași din carapacea melcilor și alge şi înglobează biomolecule din ceai verde, busuioc, mentă şi alte plante.

"Au fost doi ani de cercetare în care de multe ori am ajuns în momente în care eram pe punctul de renunţa pentru că am avut foarte multe experimente care s-au finalizat din păcate cu eşecuri, dar până la urmă sigur că perseverența noastră ne-a făcut să ajungem la ambalajul pe care îl prezentăm astăzi sub această formă", spune Dan Vodnar.

Ambalajul e destinat mai ales preparatelor din carne şi brânzeturilor. Producătorii adaugă în ele conservanţi, care au şi proprietăţi antimicrobiene, tocmai pentru a evita contaminarea. Însă un ambalaj care să facă asta e soluţia ideală, consideră clujeanul.

"Ideea ambalajului a pornit de la ideea infectării sau contaminării alimentelor gata pentru consum. Există posibilitatea ca pe suprafaţa lor, prin manipulări ulterioare necorespunzătoare şi prin spaţii de depozitare să se dezvolte anumiţi germeni, germeni care pot să dăuneze sănătăţii noastre", mai spune inventatorul.

Ambalajului antimicrobian i-a adus lui Dan Vodnar anul acesta premiul 'Danubius Award.'

Mai multe articole despre:
invenţie eco ambalaj inventator român Dan Vodnar