MENIU

Un primar din Buzău și-a făcut conac de lux și și-a asfaltat curtea, în timp ce localnicii merg prin noroaie

O comună cu ulițe din Buzău este condusă de un primar cu conac de lux și curte asfaltată! Deși localnicii își pun viața în pericol la orice pas când ies din case, paradoxal, curtea primarului e desprinsă dintr-o altă poveste. De altfel, în cei 15 ani de mandat, casa impunătoare ar fi singura realizare a edilului din Blăjani. Până la momentul difuzării materialului, jurnaliștii Realitatea Plus nu au reușit să ia legătură cu primarul. 

Comuna Blăjani din județul Buzău a rămas în condiții de Evul Mediu, fără străzi asfaltate sau apă curentă. Chiar dacă infrastructura lasă mult de dorit, edilul are o vilă cât un castel.

Primarul Gheorghe Ispas a preluat mandatul în 2008 și a devenit o figură centrală în viața comunității. În 15 ani de mandat, surprinzător sau nu, asfaltul de pe străzile comunei s-a „scurs” în curtea edilului, scrie Puterea.

Carmen Iohannis, dans tribal în Kenya. Președintele a refuzat invitația - VIDEO

Conform tradiției orale, Blăjani a fost fondată de ardelenii stabiliți în Muntenia, proveniți din orașul Blaj. Aceștia au creat ceata de moșneni blăjani, iar unul dintre ei, pe nume Soare, este considerat fondatorul satului Sorești.

Cu toate aceste rădăcini istorice, Blăjani se confruntă cu o situație demografică dificilă. Comuna are o populație de doar 600 de persoane, iar tinerii au ales să-și caute norocul mai aproape de orașul Buzău. Ulițele pitorești, cu peisaje încărcate de istorie, sunt umbrite de dificultățile pe care le întâmpină locuitorii pentru a-și desfășura activitățile zilnice.

Paradoxal, curtea primarului pare a fi o excepție în peisajul rural. Dacă ulițele sunt pline de clisă și aproape impracticabile, curtea locuinței primarului este acoperită de asfalt și ciment, oferind un contrast surprinzător. În această comună, unde dezvoltarea infrastructurii lasă mult de dorit, prezența unei vile care pare să concureze cu un castel, asfaltată și aprovizionată constant cu lemn tăiat din pădurile locale, stârnește curiozitatea și critica locuitorilor.

Prima persoană reținută în cazul asasinării omului de afaceri din Sibiu. Martorul prins la Timișoara a devenit complice

În centrul atenției se află situația gestionării deșeurilor. O mașină de gunoi, achiziționată cu fonduri AFIR, stă nemișcată în curtea primăriei, în timp ce dealurile pitorești din comună sunt inundate de gunoaie depozitate ilegal. Cu pubelele goale și nemișcate, comunitatea se confruntă cu o problemă majoră de salubrizare, afectând nu doar aspectul estetic al localității, ci și calitatea vieții locuitorilor.

În comună exista și o punte ce e pe cale să cedeze, construită cu decenii în urmă, iar lemnul putrezit nu face decât să agraveze situația.

În ciuda neregulilor survenite în mandatul edilului, viitorul său politic nu e pericol. Primarul Gheorghe Ispas va fi reales, deoarece nu are contracandidați pentru alegerile viitoare. 

Cristi Borcea își testează singur copiii acasă de trei ori pe an. Ce l-a determinat să dea milităria jos din pod